Ha ősz, akkor nálunk indul a levesszezon! Szinte egy nap sem múlhat el valamiféle melengető, gazdag, zöldséges finomság nélkül.
Múlt héten éppen egyedül voltam itthon és egy nagy doboz csicseriborsó konzervvel harcoltam – először curry készült belőle, majd a maradékból egy kis kapros hummusz, a további maradékot csak úgy saláta tetejére tettem, de még mindig ott volt egy adag…
Ekkor jutott eszembe a megoldás – miért ne születne belőle egy finom zöldséges leves?
- 1 kisebb sonkahagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 szál halványító zeller, vékonyra szeletelve
- 2 sárgarépa, vékonyra szeletelve
- tengeri só, frisse őrölt bors
- 200 g főtt csicseriborsó (konzerv)
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- néhány zellerlevélke
- 200 ml rizstejszín
- frissen facsart citromlé a tálaláshoz
A hagymát és a fokhagymát kevés vízben párolni kezdtem.
Amikor a hagymafélék megpuhultak, hozzáadtam a zellert, és a sárgarépát, majd pótoltam a vizet. Sóval, borssal fűszereztem, félig puhára pároltam. Ekkor felöntöttem kb. 500 ml vízzel és kis lángon roppanósan puhára főztem a zöldségeket.
Ekkor került az edénybe a csicseriborsó, a petrezselyemzöld és a zellerlevél.
Végül rizstejszínt adtam hozzá, még egyszer összeforraltam és frissen facsart citromlével tálaltam.
2 adag lesz belőle