Meg kell, hogy mondjam nektek: szeretem az őszt. Szeretem a színeit, a fényeit, hogy elő lehet venni a jó kis színes harisnyákat… No és természetesen szeretem az ízeit is: hiszen a kora ősz még majdnem nyár :), amikor még roskadoznak a piacok is…
Most a szép őszi zöldségekből állítottam össze egy kiadós ebédet – salátát is ettünk mellé, csak éppen jól elbújt a képen. ;)
A kakukkfüves sült zöldségekhez:
- 600 g sárgarépa, vékony hasábokra vágva
- 400 g kelbimbó, félbevágva
- 2 sonkahagyma, 4 cikkbe vágva
- 1 fej (!) fokhagyma, héjában
- 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
- néhány csipetny kakukkfű
- néhány löttyintésnyi jó minőségű száraz fehérbor
Az almás párolt káposztához:
- 1 kicsi fej lila káposzta, vékony szeletekre vágva
- 2 alma, hámozva, vékonyabb szeletekre vágva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- csipetnyi őrölt fűszerkömény
- 1/4 szerecsendió, reszelve
- és ismét csak néhány löttyintésnyi jó minőségű száraz fehérbor :)
- rizsszirup ízlés szerint
A sütőtökpüréhez:
- Kb. 10 cm-nyi póréhagyma, vékonyan felkarikázva
- 1 kisebb sütőtök, hámozva, felkockázva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 csapott teáskanál rozmaring
- kb. 50 ml rizstejszín (nálam maradék volt, elhagyható)
A sült zöldségekhez nagyobb gáztepsiben elrendezem a sárgarépát és a kelbimbót. A hagymacikkeket és a fokhagymagerezdeket csak úgy köréjük szórom (figyelem! a héjából kinyomott sült fokhagyma veszélyesen finom!).
Kevés olívaolajjal meglocsolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezem és összeforgatom a zöldségeket. Végül száraz fehérbort löttyintek alá, és alufóliával lefedve, majd az alufóliát levéve addig sütöm, amíg szépen karamellizálódnak a zöldségek – időközben két – három alkalommal meg is forgatom őket.
A zöldségekkel egy időben, szintén a sütőben készítem el a párolt káposztát. Az itt leírt módon készítem, de most kevésbé fűszeresen.
Fedhető öntöttvas edénybe rétegezem a káposztát és az almát. Minden réteget enyhén sózok, borsozok, fűszerköménnyel és szerecsendióval fűszerezek. Végül kevés fehérbort öntök hozzá, illetve rizssziruppal állítom be az ízét.
A zöldségekkel egy időben sütöm, roppanósan puhára.
Amíg a sütő dolgozik, bőven van idő a sütőtökpüré elkészítésére is.
Ehhez kevés vízben megpárolom a póréhagymát. Amikor a hagyma megpuhul, hozzáadom a nyers sütőtököt. Sózom, borsozom, rozmaringgal fűszerezem, majd fedő alatt párolom puhára. Amikor teljesen megpuhul, kevés rizstejszínnel turmixolom.
Kb. 3 – 4 adag lesz belőle