Ezt a szép színes tésztát Aliz barátnőmtől kaptam, nekem nagyon tetszik! Külön örülök neki, hogy az egyes színeket különféle természetes színezékkel érik el: kurkumával, céklaporral, spenótporral.
Az érdekes köret mellé valami igazán finom dolgot szerettem volna készíteni, és mivel éppen sok gombám volt otthon, ebben gondolkodtam. A gombapaprikást most kicsit unalmasnak találtam. így esett a választásom erre a pikáns gombaragura.
Hasonló receptet már itt és itt is olvashatsz, a mostani azonban növényi tejszín nélkül készült, így ha nem szeretnél azt használni, nyugodtan kezdj hozzá: anélkül is kiválóan működik! :)
- 200 g színes durum tészta (vagy tejes kiőrlésű tészta, vagy gluténérzékenység esetén bármilyen általad szeretett gluténmentes tészta)
- 500 g brokkoli
- 1 nagy vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 750 g csiperkegomba, megmosva, negyedekre darabolva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 2 csapott tk. tárkony
- 2 csapott tk. kucsmagomba őrlemény (elhagyható)
- 2 ek. mustár
- 1 lime vagy 1/2 citrom frissen facsart leve (vagy ízlés szerint kevesebb, több)
A tésztát csipetnyi sóval ízesített vízben al dente állagúra főzzük, leszűrjük, majd jéghideg vízzel átmossuk. A brokkolit roppanósra pároljuk, majd szintén leszűrjük, átöblítjük. Mindkettőt félretesszük.
A vöröshagymát kis lángon, kevés vízben párolni kezdjük. 2-3 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
Amikor a hagymafélék üvegesre párolódnak, a gomba is az edénybe kerül. Sózzuk, borsozzuk, 1-2 perc párolás után tárkonnyal és kucsmagomba őrleménnyel fűszerezzük. Kevés vizet önthetünk alá, majd lefedve pároljuk.
Amikor a gomba kb. félig megpuhult (és levet is eresztett), hozzáadjuk a mustárt és addig főzzük, amíg teljesen puha lesz és a leve is besűrűsödik.
A lime vagy citrom frissen facsart levét csak akkor adjuk hozzá, mikor elzártuk alatta a tűzhelyet.
A gombaragut a tésztával, a brokkolival és persze az elmaradhatatlan vegyes salátával tálaljuk.
4 adag lesz belőle