cukormentes gluténmentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

A nyár kincsei – Tányéron innen és túl (Kapros zöldbableves szegfűgombával)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, talán a megváltozott világ, talán csak a természet furcsa törvénye teszi, de valahogy mintha megszűnni látszana az idő. :) Persze zajlanak a hétköznapok a maguk megszokott medrében (talán kicsit lomhábban, mint ahogy lenni szokott), mégis elértünk a nyári időszak felén túlra…

Nekünk valahogy most tetszik ez a nyugalom: a leülés, a rácsodálkozás a közeli dolgokra, a nyári időszak lassú folyása…

A hétvégi biciklitúrák, a Tisza-tó újra-(és újra)felfedezése, a sok itthoni kirándulás, a sütögetés a barátokkal… Mindennek pont itt, pont most nagyon jó helye van.

Valahogy a tányéron is ezt keressük: az egyszerűséget, a letisztultságot, a nyári kertek, piacok, erdők-mezők kincseit.

Fogadjátok szeretettel ezt a nagyon egyszerű, ámbár annál csodálatosabb finomságot, amiben megtaláltuk ezt a pillanatot!

 

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb hagyma, kisebb kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 szárzeller, vékonyra szeletelve
  • 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
  • 400 g friss zöldbab, darabolva
  • 1 kis csokor petrezselyem, aprítva
  • 1 kis csokor kapor, aprítva
  • 400 g szegfűgomba (anno frissen szedve, most a fagyasztóból)
  • 450 ml házi kesutej + 450 ml víz (vagy bármilyen növényi tej / tejszín)
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1/2 citrom frissen facsart leve

Az extra szűz olívaolajon párolni kezdjük a hagymát. Amikor félig megpárolódott / megpirult, hozzáadjuk a fokhagymát (és ha szükséges, kevés vizet), majd a zellert és a reszelt sárgarépát is. Néhány percig együtt pirítjuk a zöldségeket, hogy kiadják ízüket-zamatukat. A zöldségeket sóztam és borsoztam.

Ezután kerül bele a zsenge zöldbab, majd a zöld-fűszerek, amit szintén néhány perc múlva követ a szegfűgomba. Mivel nekem fagyasztott volt a gomba, addig hagytam a zöldségekkel együtt párolódni, amíg ki nem olvadt, majd egy befőttes üvegnyi kesutejjel és ugyanannyi  vízzel öntöttem fel.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Aliz barátnőm jóvoltából kiváló házi kesutejhez jutottam, ami tökéletesen besűrítette a levest, de ha te bolti terméket használsz, akkor se csüggedj: kevés teljes kiőrlésű liszttel készült habarással be fogod tudni állítani a kívánt állagot.

Végül miután a tűzhelyet elzárjuk, frissen facsart citromlével állítjuk be a kívánt ízt.

4 adag lesz belőle