Már nagyon régóta szemeztem ezzel az ötlettel, ami több oldalon is feltűnt az elmúlt időben. Alapjában véve nem törekszem arra, hogy mindenféle ételt helyettesítsek növényi alapokon, de a csicseri-rántotta kérdése nem hagyott nyugodni. Ha némi színt szeretnél vinni a napi hüvelyes-fogyasztásodba, szerintem ez kiváló alap lehet nagy klasszikus barátunkon, a hummuszon túl.
Ha pedig további rántotta-szerű ötletekre éhezel, ajánlom figyelmedbe a tofurántottát is, ami új köntösbe bújt a húsvéti brunchunk folyamán. :)
1 adaghoz:
- 4 ek. csicseriborsó liszt
- 1 csapott tk. fekete só (az adja a tojásos ízt)
- 2 bő k. fokhagyma granulátum
- 1 kk. kurkuma (ez adja a szép sárga színt és egyéb jótékony hatásokat)
- (szénsavas) víz
- 1/2 tk. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb fej hagyma, apró kockákra vágva
- pirospaprika
- metélőhagyma
A csicseriborsó lisztet elkeverjük a fekete sóval, a fokhagyma granulátummal és a kurkumával, majd lassan kevergetve annyi (szénsavas) vizet adunk hozzá, amivel sűrű palacsintatészta állagú alapot kapunk. Félretesszük.
Az olívaolajon aranybarnára pároljuk – pirítjuk a hagymát, majd ráöntjük a rántotta-alapunkat és készre sütjük.
Tálaláskor pirospaprikával és metélőhagymával megszórjuk és kovászos kenyérrel tálaljuk.