A véletlenek összjátékának köszönhetően éppen a csicseriborsó rántotta után érkezik a blogra ez a kence-recept a klasszikusabb irány felé mutatva, amit először Mindenmentes Nórinál pillantottam meg, azután Plantbased Mirinél is feltűnt. Ezt bizony már “jelnek” vettem, és kipróbáltam.

Tesztalanyaim “mindenevő+ barátaink voltak, akik sütögetni érkeztek, csak éppen egy hatalmas nyári vihar elmosta a kerti sütögetés lehetőségét, így gyors újratervezés után “benti pikniket” tartottunk. Nagyon tetszett nekik is, a maradékot pedig másnap fel tudtam használni: egy kisebb tököt töltöttem meg a maradék babkrém és maradék barna rizs keverékével, megszórtam sörélesztő pehellyel és voilá. Semmi nem veszett el, csak átalakult. :)

Ha bablabdát készítesz és nagyobb doboz fehérbabot veszel, szintén gondolj arra, hogy a bab másik fele kiváló szendvicsalap lehet. ;)

  • (1 ek. extra szűz olívaolaj)
  • 1 nagyobb vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 240 g főtt fehér bab (1 kisebb konzerv tartalma, alaposan átszűrve és lemosva)
  • 1 tk. folyékony füst
  • 1 csapott tk. füstölt paprika
  • 1-2 csapott tk. fokhagyma granulátum
  • 1 csapott tk. tengeri só és frissen őrölt bors

Az olívaolajon vagy tapadásmentes serpenyőben vízen (kis lángon) megpároljuk-pirítjuk a vöröshagymát.

Ezután a babot botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint fáűszerezzük a folyékony füsttel, füstölt paprikával, fokhagyma granulátummal, sóval és borssal.

Érdemes a hűtőszekrényben hagyni összeérni az ízeket, és már tálalhatjuk is jóféle kovászos (vagy gluténmentes) kenyér és friss zöldségek társaságában.