Tudom, már napok óta várjátok a beszámolót, amit megígértem nektek a Facebook- és az Instagram-oldalamon is, hogy mit ettünk teljes értékű, növényi alapokon egy 65 km-es biciklitúrán a Tisza partján. Még egy kis türelmeteket kérem, mert ebben a szép nyári időben igyekszünk minél több időt a szabadban, biciklizve, és minél kevesebbet a számítógép előtt tölteni. De higgyétek el, ami késik, nem múlik.

Ezért cserébe elárulom neked, mi olyan különleges ebben a receptben, és engedj meg némi kitekintést is a mi étrendünk felé. Ha csupán a szendvicskrém receptje érdekelne, az sem gond – ha lejjebb görgetsz, megtalálod az összetevők nem túl hosszú és bonyolult listáját, valamint a leírást is. Ha van a közeledben egy Lidl, egy Aldi vagy bármilyen hasonló jellegű üzlet, minden egyes hozzávalót megtalálsz a polcokon. Az egészséges, tartalmas étkezések nem a bioboltok és biopiacok kínálatán, vagy ismeretlen hozzávalók tömkelegén múlnak – hanem átlagos emberek átlagos döntésein.

Ha pedig már régóta követed az oldalamat, nem árulok el Neked eget-rengetően nagy újdonságot azzal, hogy ha végigböngészed az oldalamat, leginkább zsírszegény, növényi alapú étrenden vagyunk (én magam hús-, tej- és tojásmentesen), amit heti 1-2 alkalommal kiegészítünk némi jó minőségű (főleg tengeri) hallal, vagy tenger gyümölcseivel. Hogy mi ez a zavar a rendszerben? :)

Elárulom Neked: nem etikai alapon döntöttem, hanem hosszas kutatómunka és mérlegelés után. Én is megjártam az Update-rendszert, a kalóriaszámlálást, ismerem a diéták és étrendek többségét. Leginkább azonban a tudományban hiszek: olyan evidencia-alapú étrendek irányába kezdtem hát némi körültekintés után a nézelődést, ahol kutatások és “tömegek” teszik hitelessé azt az életmódot, amire az ember ráteszi az életét.

Így ismerkedtem meg a Forks over Knives zsírszegény növényi alapú életmóddal, ámulattal vettem tudomásul, hogy az Engine 2 Diet azután terjedt el Amerikában, hogy az “atyja”, Rip Esselstyn saját kollégái, egy teljes tűzoltó őrs életét (és egészségét) változtatta meg, mielőtt nagy körben kezdte el oktatni mind az amerikai tűzoltókat, mind az amerikai társadalmat. Olvastam a “Hogy ne halj meg?” című könyvet, és amit csak tudok, alkalmazok is a “napi tucat” koncepcióból.

Emellett tisztelettel adózom a holisztikus szemléletű keleti életmódnak (orvoslásnak), és az öt elemes étrendnek, ami szintén nem “vegán”, ha a fogalmakhoz ragaszkodunk, mégis követi azt a szemléletet, amiben én is hiszek: ételed az életed. (Hamarosan egy bejegyzést is szentelek ennek az életmódnak / étrendnek.)

A néhány kiragadott példával pedig csak azt szeretném bemutatni nektek: mindannyian útkeresők vagyunk, akik hoztunk egy – szerintünk jelenleg leghelyesebb – döntést. Én magam sem vagyok sem orvos, sem dietetikus; tanár vagyok, aki jelenleg egy multinál dolgozik, de vállalom több éves útkeresésem minden jó és rossz döntését – hiszen az én kísérleti terepem a saját életem. :)

Örülök annak is, hogy olyan támogató hátország van mögöttem, akit soha nem kértem arra. hogy csak így étkezzen és éljen – az alapok nagy része egyezik is, az pedig, hogy az ő tányérján egy vendégségben megjelenik a hús vagy süt egy rántottát – uram bocsá’, hát legyen. Fő, hogy nem kell minden nap rántott húst tennem az asztalra – az ő egészsége érdekében is, amit szerencsére be is lát, így az ő döntésén sem volt semmi kényszer.

Remélem, így már nem olyan meglepő, hogy annak ellenére, hogy néha fogyasztok halat, most mégis a Forks over Knives Save the Tuna szendvicskrémjét hozom el nektek – igen, akár tonhalkrém is lehetne, de ezt bátran fogyaszthatják etikai vegánok és bizonyos ételérzékenységgel élők is.

Beszámolsz majd róla, ha elkészítetted? :)

  • 1 közepes lila hagyma, apró kockákra vágva
  • 1 nagyobb szálzeller, igen apró kockákra vágva
  • 3-4 db. savanyú uborka, igen apró kockákra vágva
  • 1 ek, kapribogyó, igen apróra vágva
  • 1 konzerv csicseriborsó, folyó víz alatt alaposan átmosva és leöblítve
  • 2-3 ek. tahini (szezámkrém) – biobolt, arab bolt, DM
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 tk. juharszirup / agavé szirup / nem vegánoknak méz
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • szárazon pirított napraforgómag (elhagyható)

Elsőként felaprítjuk az ízesítőket: a lila hagymát, a szálzellert, a savanyú uborkát és a kapribogyót – ha ezek az előkészületek megvannak, már villámgyorsan össze tudjuk állítani a kencénket.

Ezután botmixerrel bele-belemixelünk a csicseriborsóba. Hozzáadjuk a tahinit, a mustárt, az ízlés szerinti édesítésünket, sózzuk és borsozzuk. Ezt követően jó alaposan elkeverjük a felaprított ízesítőkkel, és ha használunk, akkor napraforgómaggal.

Legjobb néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőszekrénybe tenni, hogy összeérjenek az ízek, de akár azonnal is tálalhatjuk: jó minőségű teljes kiőrlésű kenyérrel, salátalevelekkel és minél több zöldséggel az igazi!