Az étkezést igazán sok oldalról meg lehet fogni: lehet gondolkodni diétákban, mindenféle irányzatokban, kalóriákban és makrókban, mentes és mindenmentes vonalban. Nálunk például még ennél is komplikáltabb a helyzet: én magam ugye növényi alapokon táplálkozom, figyelve a zsiradékokra, viszont alkalmanként eszem halat, Zs pedig itthon ugyanígy étkezik, de alapvetően vegyes a táplálkozása. A mai bejegyzés azonban a fentiek közül egyik témát sem fogja feszegetni; arról szeretnék viszont írni, ami számomra is igazán fontos: ez pedig nem más, mint a kreatív konyhai megoldások, bemutatva egy saját heti példánkon.

Amit tehát nem fogsz ebben a bejegyzésben találni:

  • receptet
  • részletes hozzávaló listát és elkészítési módot
  • részletes heti menüt, ami tökéletes makrókkal dolgozik
  • 100% vegán ételeket (ennek az oka: lásd fentebb)

Amit viszont igen:

  • egy hétnyi étkezésünk bemutatását, amikor a konyhapénzünk összesen, 2 főre 6 665 forint volt (plusz egy étkezés házon kívül”, erről majd később)
  • ötleteket ahhoz, hogyan lehet “out of the box” gondolkodni a konyhában
  • gondold újra / gombold újra ételeket – a maradékok felhasználását / újjászületését
  • részletes leírást arról, hogy mit használtam fel a saját kamrámból – ami lényegében 2 + 1 doboznyi / ládányi mennyiség, tehát nem egy minden-is-van-itthon jelenség
  • hogyan használtam a fagyasztót (nem láda, nem extrém nagy, csak ami a hűtőszekrény hűtő része alatt kapott helyet)

Ha érdekel a cikk, tarts velem, remélem sikerül jó ötleteket adnom!

Előkészületek

A hetet szombattól szombatig számolom, mert általában akkor szoktunk bevásárolni menni – így szombatra már nagyon kevés friss alapanyag marad a szinte üres hűtőszekrényben. Vannak viszont olyan dolgok, amelyek elállnak: dió, lekvárok, üveges termékek, no és némi maradék is akad. A fagyasztóban ilyenkor is lapulnak alapanyagok (amit általában akciósan, előre vásárolok) és készételek (amit általában nem ugyanabban a formában használok, mint ahogyan eredetileg készült, erről több bejegyzésben is beszámoltam már a blogon).

A bevásárlólista

Ha érdekel, itt át tudod futni, mit vásároltam, ha nem, nyugodtan haladj tovább a következő részre. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több üzlet is van a közelünkben – az appokban nyomon tudom követni, mi az, ami éppen akciós ÉS szükségem lehet rá (a jövőben); ha kevés dologra van szükség, gyalog vagy biciklivel is könnyen eljutok, egyébként viszont autóval sem nagy távolság – ez egyénenként változó lehet.

  • Banán 324 Ft
  • Narancs 262 Ft (akciós)
  • Jégsaláta 279 Ft (akciós)
  • Zabital 399 Ft
  • Fagyasztott kelbimbó 249 Ft (akciós; 2 csomag)
  • Fagyasztott zöldborsó 259 Ft (akciós; 2 csomag)
  • Tea 109 Ft (akciós; 2 csomag)
  • Ásványvíz 1176 Ft (akciós; alkalmi fogyasztásra)
  • Müzliszelet 55 Ft (4 db, Zs-nak)
  • Klementin (akciós, 1 kg 469 Ft)
  • Kovászos cipó 339 Ft
  • Gomba 399 Ft (akciós)
  • Sörretek 299 Ft (azt hiszem, akciós volt, de már nem emlékszem pontosan)
  • Fahéjas csiga 109 Ft (Zs-nak)
  • Cserpes joghurt 299 Ft (Zs-nak)
  • Mangó 229 Ft (akciós, 2 db)
  • Leveszöldség csomag 399 Ft (akciós)

Összesen 6 665 Ft – amiből nem mindent használtam fel a hét folyamán

Most pedig lássuk a medvét – mit ettünk a héten?

Szombaton éppen nagyon ráértem, így elő tudtam készíteni több dolgot is. Ha olyan alapanyagot találsz, ami nincs a fenti listában, az nem a véletlen műve: volt még otthon belőle.

Egy fél doboznyi rukkola árválkodott még a hűtőszekrényben (leveles zöldeket mindig tartunk itthon, többfélét is), ebből pesto készült (dió, fokhagyma, sörélesztő pehely, citrom volt még otthon). Egyik felét megettem tésztával ebédre (Zs a munkahelyén ebédelt, vitt ételt), a másik felét turmixoltam 1/2 doboz csicseriborsó konzervvel – kence lett belőle. A csicseriborsó konzerv másik feléből pedig hummusz készült – tahini nem volt itthon, így az üvegben még fellelhető utolsó kanálnyi pisztáciavaj került bele. Így egy csapásra meg lett oldva több napi (nem ugyanolyan) reggeli – mellé sárgarépa, sörretek és savanyú káposzta járt (utóbbi még volt itthon). A rukkolás kence egyik felét még le is fagyasztottam – jó lesz később csak úgy készen felhasználni.

Emellett muffint sütöttem – Steiner Kristóf receptjét használtam, amihez minden volt itthon, “csemegeként” dió és a téli időszakból megmaradt ajándék birsalmasajt került bele. Reggelire is ettük, illetve csak úgy, napközbeni “snack”-ként is.

Ha már úgyis be volt kapcsolva a sütő, megsütöttem mindennapi kenyerünket.

A kamránkban mindig van hüvelyes konzerv, így a nagymamám által készített sűrű paradicsomlével és fűszerekkel készült egy jó adag chlis bab (aminek a felét lefagyasztottam, receptet találsz itt és itt). Ha van otthon szárzeller, kaliforniai paprika, kápia paprika, még inkább feldobja a történetet.

Valamint mivel Zs mindig a levest várja, készült egy adag melengető leves – ehhez volt itthon kb. 30 dkg savanyú káposzta, tettem még hozzá leveszöldséget és csicseriborsó konzervet is. Az alapízt a füstölt paprika, a majoránna és a fokhagyma állította be – no meg némi darált erős paprika – ilyesmit mindig tartunk otthon és maradéktalanul felhasználjuk.

Ezzel néhány napra előre is készültem, így vasárnap kényelmesen tettünk egy jó nagy sétát a Tisza-tónál. itt felfedeztünk egy éttermet, ahol délidőben vettünk egy adag ponty chipset (amit megosztottunk, mert volt nálunk szendvics, banán és alma), illetve érdekességképpen egy darabka halkolbászt és füstölt halat – későbbi felhasználásra. Ez a költség nem volt benne a fenti alapanyag listában!

1 – 2 napig nem is kellett főzni, a leves jól kitartott, második fogásnak pedig várt egy szép hokkaido tök (amit anno akciósan vásároltunk, csak még nem kerüt sor a felhasználására.) Most viszont igen: megtöltöttem egy, a vegán hurkához hasonló töltelékkel, amibe most rizs helyett kuszkusz került és megsütöttem. Zs nem evett belőle, így nekem 2 napi ebédem meg is lett oldva.

Kimaradt viszont egy jó adagnyi töltelék – felhasználásának legegyszerűbb módja egy jó fasírt. Kis darab cukkini volt még a hűtőszekrényben, amit lereszeltem, megsóztam, elkevertem a töltelékkel, fűszereztem és zsemlemorzsával állítottam be az állagát, majd sütőben megsütöttem.

Mivel a sütőt ismét be kellett kapcsolni, eljött a kenyérsütés ideje – mivel a fehér tönkölyliszt elfogyott, 100% teljes kiőrlésűt használtam, amihez kicsit több folyadék kellett, viszont tökéletes lett az állaga (kicsit tovább sütöttem, mint ahogyan az eredeti receptet szoktam).

A fasírt mellé pedig köret is illene: kuszkusz még mindig maradt, amihez zöldborsót és fűszereket adtam, valamint egy régebben, szintén akciósan vásárolt ananász felét, amit már mindenképpen fel kellett használni. Mellé a fagyasztóból varázsoltam elő zöldségkeveréket, amit megpároltam, illetve egy kis doboznyi kimchi, valamint házi csalamádé és cékla savanyúság is került mellé.

A következő adag leves pedig egyszerű zöldségleves volt: leveszöldséggel, fagyasztott kelbimbóval, brokkolival és zöldborsóval.

A hét közepén, miután a muffin elfogyott, ismét sült süti is: fordított almatorta készült, ami Zs nagy kedvence – a szüleim hoztak még otthonról almát jó idővel ezelőtt, az utolsó 4 darab már kicsit ráncos, kicsit öregecske volt, de a sütiben éppen jó szolgálatot tett. :)

Emellett – meglepetés – egy korábban akciósan vásárolt lazackrémet is reggeliztünk 1 – 2 napon át.

A hét vége felé körülnéztem, mi az, ami még felhasználásra vár: egy (anno szintén akciós) padlizsán, 3 kis töppedt cékla és néhány darab krumpli volt az, amit mindenképpen meg szerettem volna menteni: alufóliába bugyolálva megsütöttem őket, így ismét három új étellel rukkolhattam elő: padlizsánkrém, sült cékla leves és ecetes krumplisaláta lett a befutó.

A hét lezárultaképpen pedig sárgaborsó leves főtt – amihez a maradék kenyeret pirítottam meg kevés extra szűz olívalajjal, fokhagyma porral.

Így zárult tehát a hetünk: a készételek elfogytak, a hűtőszekrény romlandó tartalma kiürült, a szendvicsek mellé szezonális (olcsó) zöldséget ettünk, néha maradék került az asztalra, néha átalakultak az ételek, de ami a legfontosabb: semmilyen étel vagy alapanyag nem került a szemetesbe, felhasználtam a már itthon elérhető dolgokat és nem kellett az adott hét akcióival takarékoskodni: előre tervezéssel és némi kreativitással, a szezonalitást figyelembe véve mindez folyamatosan lehetséges.