Kíváncsiak vagytok, ugye, hogy mi is főtt a konyhámban? :)
A bableves szó hallatán ugyanis mindenkinek a lágyan rengő sonkakockák és a tejfölös – pirospaprikás lé jutnak eszébe.
Hát most próbáljatok elvonatkoztatni ettől a képtől, mert ez a leves nagyon más, és higgyétek el, nem kevésbé finom, sőt! :)
Az alapötlet a Zöldséget minden napra c. szakácskönyvből származik.
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 póréhagyma, karikázva, a zöld szárával együtt
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g gyöngybab, egy éjszakára vízbe áztatva
- 1000 ml zöldségalaplé (nálam víz + 1 bő ek. szárított zöldségkeverék)
- 1 kk. oregánó
- 1 kk. kakukkfű
- 3 babérlevél
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 kis csokor mángold
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
A levest végig lassú tűzön főztem, hogy az ízek minél inkább összeérjenek.
Az olívaolajon megpároltam a póréhagymát, majd az edénybe dobtam az egész fokhagymagerezdeket (zúzhatjuk is, de nem akartam, hogy a fokhagyma íz domináljon a levesben).
Amikor a hagyma megpuhult, hozzáöntöttem a korábban beáztatott babot, majd felöntöttem a vízzel, hozzáadva a szárított zöldségkeveréket is.
Oregánóval, kakukkfűvel és babérlevéllel, sóval, borssal fűszereztem, majd lassú tűzön addig főztem a levest, amíg a bab teljesen megpuhult.
Ekkor került bele az 1 cm-es szeletekre vágott mángold – ezzel már csak néhány percig főztem a levest.
Az apróra vágott petrezselyemzölddel csak akkor szórtam meg a levest, amikor már levettem a tűzről.
Mennyeien könnyű és ízletes leves!
3 – 4 adag lesz belőle