A munkahelyemen a srácok gyakran elsütik a “Mitől lehetne jobb ez a Mars csoki? Rántsuk ki” poént, amikor valamelyik tányéron ismét feltűnik a rántott hús valamelyik formája.

Nálam most éppen a lecsó tölti be a “mitől lehet jobb?” szerepet, hiszen a klasszikus lecsó mellett készül a cukkinis, a tökös, a rizses, a nem is tudom milyen verzió. Emellett a főzelékeket is kiválóan gazdagítja a nyár végi zamatos zöldségduó, a lecsós vajbabfőzelék esetében már bizonyított, de akár a zöldborsópörkölt is finomabbá tehető ilyen módon, most pedig a nagy kedvenc, a tökfőzelék sem kerülhette el az újítást, amit egyébként így készítek. :)

 

  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 kisebb fej vöröshagyma, karikázva
  • 1 zöldpaprika, karikázva
  • 2 ek. bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 nagyobb nap-érlelte paradicsom, szeletelve
  • 1 főzőtök, hámozva, reszelve
  • himalája só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor kapor, aprítva
  • 100 ml rizstejszín
  • 1/2-1 citrom frissen facsart leve

Az olívaolajon párolni kezdtem a hagymát. Néhány perc múlva hozzáadtam a zöldpaprikát is, ezzel együtt tovább pároltam-pirítottam a zöldségeket. Megszórtam liszttel, majd gyors mozdulatokkal kissé lepirítottam. A tűzről lehúzva pirospaprikával ízesítettem, majd gyorsan felöntöttem kevés vízzel, hogy ne keseredjen meg a paprika.

Ekkor adtam hozzá a paradicsomot, majd a tököt. Sóztam, borsoztam, és annyi vízzel öntöttem fel, ami majdnem ellepi. Kaporral fűszereztem, majd puhára pároltam.

Amikor a zöldségek megpuhultak, rizstejszínnel krémesítettem az ételt. Végül a tűzhelyről levéve citrommal állítottam be a megfelelő ízvilágot.

3-4 adag lesz belőle