Nem tudom mennyire autentikus ez a halleves, sok-sok recept elolvasása után nálunk így készült – és hatalmas sikert aratott!! :)
Ha csak kisebb darab lazacod van otthon, és éppen nem egy tésztaételre éhezel, mindenképpen ezt a levest készítsd el!
Kipróbálod?
- 1 kisebb fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 2 sárgarépa, felkockázva
- 2 burgonya, felkockázva
- tengeri só, frissen őrölt boirs
- 150 g lazac, bőre nélkül, kis darabokra kockázva
- 2 maréknyi fagyasztott zöldbab
- 1 kisebb kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja
- 1 kisebb csokor kapor, aprítva
- 150 ml rizstejszín
- 150 g füstölt makréla, a szálkái eltávolítva, kisebb darabokra vágva
- 1/2 citrom frissen facsart leve
A vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés vízben párolni kezdtem. Amikor majdnem megpuhult, hozzáadtam és együtt pároltam a fokhagymával.
Amikor a hagymafélék megpuhultak, belekevertem a kisebb darabokra vágott sárgarépát, burgonyát, és a zöldségeket sózva-borsozva együtt is pirítottam.
Miután a zöldségek kissé átpirultak, felöntöttem az ételt kb. 1 liter vízzel. A levest lassú tűzön addig főztem, amíg a zöldségek majdnem megpuhultak. Ekkor adtam hozzá csak a kisebb darabokra vágott lazacot, a zöldbabot, a reszelt citromhéjat és a kaprot.
Végül amikor az összes hozzávaló megpuhult, rizstejszínnel lágyítottam. A tűzről levéve adtam csak hozzá a füstölt makrélát, illetve a frissen facsart citromlevet.
Nagyon finom, különlegesen pikáns leves, ami akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét – bátran ajánlom mindenkinek! :)
Kb. 4 adag lesz belőle