Gyerekkoromban, a családban valahogy minden ünnepi eseményen jelen volt egy résztvevő: a francia saláta. Megállta a helyét a karácsonyi asztalon a pulyka mellett, nem hiányzott a húsvéti sonka-tojás kombináció mellől sem, de a szülinapi kedvenc ételek mellett is helyet kapott. Úgy vélem, sok magyar családban hasonló a helyzet. :)
Viszont mostantól akkor sem kell senkinek kétségbe esni, ha a nagy klasszikust szeretné feltálalni tej- és/vagy tojásallergiás, netán vegetáriánus vendégeinek! A babonéz után az Ízek és érzések magazin inspirációja alapján itt az én megoldásom az allergén-mentes tartármártásra. :)
A vegán tartárhoz:
- 1 doboz fehérbab-konzerv (jó minőségű, csak bab, víz és só az összetétele)
- 1 tk. dijoni mustár
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 kk. tengeri só
- 2 csipetnyi őrölt fehérbors
- 50 ml extra szűz olívaolaj
- 40 ml víz
- 10 ml almaecet
- 1 tk. agavé szirup (elhagyható)
A saláta összeállításához:
- 1 nagy sárgarépa, felkockázva
- 1/2 karalábé, felkockázva
- 2-3 maréknyi fagyasztott zsenge zöldborsó
- 6 kisebb méretű újburgonya
- 4-5 kisebb csemege uborka, karikázva
- 1/2 alma, felkockázva
A tartármártás hozzávalóit turmixgépbe öntöttem, majd krémes állagúra turmixoltam. Ha szükséges, bátran adj hozzá több vizet, a megfelelő állag eléréséhez.
A sárgarépát és a karalábét külön-külön enyhén sós vízben roppanósra főztem. A zöldborsót teljesen puhára főztem. Az újburgonyát alufóliába csomagolva a sütőben sütöttem meg, majd ezután kockáztam fel – de csak amiatt, mert éppen kenyeret sütöttem, és elfért mellette a sütőben. Ha szeretnéd, héjában is puhára főzheted, majd felkockázhatod.
A nagymamám-féle :) csemegeuborkát és a meghámozott almát egyszerűen csak felkockáztam.
Egy nagy salátástálban összekevertem a zöldségeket, majd alaposan összeforgattam a vegán tartárral.
4-5 adag lesz belőle