cukormentes gluténmentes kence kence mentes étkezések saláta saláta szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Fodros kel chips tahinis-citromos mártogatóssal (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Végre Debrecenbe is megérkezett a fodros kel! A Tudatos vásárló oldalon bővebben is tudsz róla olvasni, onnan idézem, miért is jó nekünk ez a növény:

“A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át. Ez a vízoldékony antioxidáns csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.

Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.”

Sajnos egyelőre nem a piacon találtam meg (de ha van forrásotok debreceni fodros kel-ügyben, ne habozzatok elhallgatni! :)

Egyelőre teszem mindenbe: levesbe, főzelékbe, egytálételbe, és most eljött végre a mágikus fodros kel chips elkészítésének ideje is – már alig vártam!

Az ötletet több oldalon is láttam, a mártogatós alapötletét pedig a Zizi kalandjai blog írója adta – apropó, olvastátok már Zizinél a MIt eszik a vegagyerek sorozatot? Ha még nem tettétek, ne habozzatok, nagyon inspiráló!

No, de most jöjjön a recept is! :)

 

A chipshez:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • csipetnyi só
  • 125 g fordros kel, darabolva

A mártogatóshoz:

  • 100 g kesudió, egy éjszakára beáztatva, majd leszűrve
  • 1 bő ek. tahhini
  • 1/2 kisebb citrom frissen facsart leve (2-3 ek.)
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors

Az olajat egy nagyobb keverőtálban összekevertem az olívaolajat és a sót, majd beleforgattam a fordos kel darabokat.

Addig “masszíroztam”, amíg minden levél olajos lett. Végül egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, az olajos fodros kell darabokat egy rétegben (ez nagyon fontos!) elosztottam rajta, majd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 8 – 10 perc alatt készre sütöttem a chipset.

Érdemes nagyon odafigyelni rá, és addig sütni, amíg a széle enyhén megbarnul, a kel viszont ropogós lesz.

Igényel némi kísérletezést, de higgyétek el, nagyon megéri ez az alacsony kalória, és gazdag beltartalmú chips!

A mártogatóshoz elsőként leszűrtem a kesut, majd az összes hozzávalót aprítógépben krémesre dolgoztam.

Tipp: Aprítógépben készítve darabosabb, turmixgépben készítve krémesebb, lágyabb mártogatóst tudsz készíteni, használd az aktuális célnak megfelelő eszközt! :)

A chips egy kiadós adag, a mártogatóst használhatod még további fodros kel chips mellé :), vagy mártogathatsz bele zöldségeket (sárgarépa- és céklarudakat), vagy egyszerűen kenyérre is kenheted.

Ha tetszett a recept, keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár!