Hosszú idő után ismét örömmel vettem használatba a nagymamámtól kapott öntöttvas edényt.

Ritkán használom, talán havonta egyszer, de most, hogy végét járja a tél és a testesebb ételeket részesítem előnyben, eszembe jutott, hogy igen egyszerűen és nagyon kevés mosogatás árán juthatok melengető finomsághoz.

Így született meg ez a ragu. :)

Az étel glutén- és tejmentes, vegán.

  • 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb fej lila hagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 3 ek. curry fűszerkeverék
  • 400 g bio hámozott – felezett paradicsom (1 konzerv)
  • 400 – 450 ml rizstej
  • 1 édesburgonya (250 g), nagyobb falatnyi darabokra vágva
  • 150 g barna lencse, néhány órára beáztatva
  • tengeri só
  • szükség szerint rizstej / víz a folyadék pótlásához

A tálaláshoz:

  • rizstészta (a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően néhány percre forró vízbe áztatva, majd leszűrve)
  • salátakeverék

Előmelegítettem a sütőt.

Az olívaolajon megpároltam a lila hagymát, majd a fokhagymát, vigyázva, hogy egyik se égjen meg. Gyömbérrel és curry fűszerkeverékkel fűszereztem, hagytam 1 – 2 percig a fűszert is pirulni, hogy minél inkább felszabaduljanak az íz- és illatanyagok.

Ezután a lábasba öntöttem a paradicsomkonzervet és a rizstejet. Addig főztem, amíg enyhén forrni kezdett. Ekkor tettem bele az édesburgonyát és a lencsét (én csak rövid időre áztattam be, de akár egy éjszakára is be lehet áztatni). Megsóztam az ételt.

Alaposan elkevertem, majd az előmelegített sütőben alacsony hőfokon folytattam tovább a főzést. Elsőként 60 percig főztem a sütőben (időnként rá-rápillantva, megkeverve, majd mivel jelentős mennyiségű folyadékot felszívott a ragu, további folyadékkal pótoltam, és még kb. 30 percen át hagytam főni (amíg a lencse is tökéletesen megpuhult).

Rizstésztával és salátával fogyasztottuk

3 – 4 adag lesz belőle