Ugyan Mindenmentes Nóri köményes ropogósa még mindig nagy sztár a családban, miután kedves kollégám jelentős mennyiségű snidlinggel látott el, hirtelen kedvem támadt pogácsát sütni.

Fittkonyha Angi Káposztás pogácsa receptjével már régebb óta szemezgettem, és most kiváló alkalom is adódott a kipróbálására, saját konyhámra szabva. :)

 

  • 1 ek. chia mag, 3 ek. vízzel elkeverve
  • 250 g tk. tönkölyliszt
  • 40 g extra szűz olívaolaj
  • 1 cs. porélesztő
  • 75  ml rizstej (+ 5 – 20 ml, ha szükséges)
  • 1 tk. só
  • 40 g snidling, aprítva (vagy ízlés szerint egyéb zöldfűszer)

A chia magot vízzel elkevertem, majd 10 percig állni hagytam, ekkorra zselés állagú tojáspótlóvá lépett elő.

A zselés chiát alaposan elkevertem a teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, a porélesztővel, a rizstejjel, a sóval és az apróra vágott snidlinggel.

Alaposan összegyúrtam, eldolgoztam. Nekem ezen a ponton kellett még némi rizstejet hozzáadnom, mert kissé tömör lett a tészta, de ha megfelelőnek ítéled az állagát, a 75 ml is elegendő.

Meleg helyen kb. 45 percig kelni hagytam, majd kinyújtottam és kiszaggattam.

Előmelegített, közepesen meleg sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöttem, amíg az alja enyhén megpirult, majd megforgattam őket, hogy a másik oldala is szépen megpirulhasson. (Légkeveréses sütőben ez a lépés kihagyható :) ).

1 gáztepsi lett tele ezzel az adaggal