A hétvégét otthon töltöttem a szüleimnél – nagymamámnál. Ilyenkor nagy bizony a sürgés – forgás a konyhában (is).
A vasárnapi ebéd elkészítésében is mindenki kivette a részét: nagymamám főzte a (zab)tejszínes hideg gyümölcslevest, a kedves szomszédtól kapott pontyot én készítettem el, ezalatt anya is alkotott két-háromféle finomságot. Apa pedig a kezünk alá dolgozott. :)
Az újragondolt paprikás lisztben sült halfilé pedig annyira jól sikerült, hogy azon nyomban el is hoztam nektek a receptet.
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 8-10 vékony szelet pontypatkó
- tengeri só
- 6 ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 kk. pirospaprika
- néhány tekerésnyi frissen őrölt bors
- 1-2 kk. fokhagyma por
A tálaláshoz:
- burgonyapüré (kevés főzővízzel eldolgozva)
- párolt kukorica
- zöldsaláta (ami lemaradt a képről :) )
Egy kerámia sütőtálat ecsettel vékonyan kikentem olívaolajjal. A sütőt előmelegítettem.
A kb. 1-1,5 cm vastag pontypatkók mindkét oldalát megsóztam.
A tönkölylisztet elkevertem a pirospaprikával és a borssal. Ebbe a keverékbe paníroztam az előzőleg megsózott pontyszeleteket. A kiolajozott sütőtálba fektettem őket, majd a tetejüket megkentem a maradék olívaolajjal.
Közepesen meleg sütőben sütöttem a halat kb. 10-15 percig, majd óvatosan megfordítottam, a szeletek tetejét fokhagyma porral megszórtam és pirosra sütöttem őket.
Burgonyapürével, párolt kukoricával és zöldsalátával tálaltam az ételt.
Bizony, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána, és higgyétek el: egyáltalán nem hiányzott a bő olajban sütés. :)
3-4 adag lesz belőle