A hétvégét otthon töltöttem a szüleimnél – nagymamámnál. Ilyenkor nagy bizony a sürgés – forgás a konyhában (is).

A vasárnapi ebéd elkészítésében is mindenki kivette a részét: nagymamám főzte a (zab)tejszínes hideg gyümölcslevest, a kedves szomszédtól kapott pontyot én készítettem el, ezalatt anya is alkotott két-háromféle finomságot. Apa pedig a kezünk alá dolgozott. :)

Az újragondolt paprikás lisztben sült halfilé pedig annyira jól sikerült, hogy azon nyomban el is hoztam nektek a receptet.

 

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 8-10 vékony szelet pontypatkó
  • tengeri só
  • 6 ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 kk. pirospaprika
  • néhány tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 1-2 kk. fokhagyma por

A tálaláshoz:

  • burgonyapüré (kevés főzővízzel eldolgozva)
  • párolt kukorica
  • zöldsaláta (ami lemaradt a képről :) )

Egy kerámia sütőtálat ecsettel vékonyan kikentem olívaolajjal. A sütőt előmelegítettem.

A kb. 1-1,5 cm vastag pontypatkók mindkét oldalát megsóztam.

A tönkölylisztet elkevertem a pirospaprikával és a borssal. Ebbe a keverékbe paníroztam az előzőleg megsózott pontyszeleteket. A kiolajozott sütőtálba fektettem őket, majd a tetejüket megkentem a maradék olívaolajjal.

Közepesen meleg sütőben sütöttem a halat kb. 10-15 percig, majd óvatosan megfordítottam, a szeletek tetejét fokhagyma porral megszórtam és pirosra sütöttem őket.

Burgonyapürével,  párolt kukoricával és zöldsalátával tálaltam az ételt.

Bizony, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána, és higgyétek el: egyáltalán nem hiányzott a bő olajban sütés. :)

3-4 adag lesz belőle