Beszereztem a bioboltban egy csomag feketebabot. Csak a színe miatt. :)
Fogalmam sem volt, hogy ezt a számomra különleges babfélét hogyan hasznosítsam, hogy több legyen, mint egy egyszerű leves vagy főzelék.
És elkezdődött a receptvadászat… Bújtam a szakácskönyveket, blogokat, az internetet. És végül rábukkantam erre a csodára! :)
Alig készült el a leves, két tányért rögtön eltüntettem belőle – próbáljátok ki, igazi melengető, fűszeres leves.
Nem mellesleg pedig, semmiféle zsiradékot nem tartalmaz. ;)
- 250 g feketebab, egy éjszakára beáztatva (én többször cseréltem a vizet, a színe miatt)
- 3 babérlevél
- tengeri só
- 1 paradicsom (bio hámozott-felezett paradicsomkonzervből)
- 1/2 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 tk. oregánó
- 1 csapott tk. őrölt római kömény
- 1 csapott tk. chili pehely
- 1 tk. almaecet
- 1 l víz
- a tálaláshoz: lime gerezdek, friss koriander levél (elhagyható)
A babot többször váltott vízben egy éjszakára beáztattam. Leszűrtem, folyó víz alatt alaposan átmostam, majd babérlevéllel és sóval ízesített, bő vízben, lassú tűzön puhára főztem.
Egy tapadásmentes edényt felmelegítettem, majd szárazon átpirítottam a paradicsomot, a vöröshagymát és a fokhagymát. (Figyeljünk oda, hogy ne égjen meg, viszont ez a lépés kellemesen füstös ízt ad a levesnek.)
Oregánóval, római köménnyel és chili pehellyel fűszereztem, kicsit átpirítottam, majd 1 liter vízzel felöntöttem a zöldségalapot.
Végül 1 tk. almaecettel állítottam be az ízét.
Tálaláskor frissen facsart lime levet adtam hozzá (koriandert sajnos nem kaptam, de az még kiválóan kiegészítette volna az ízeket.)
Bámulatosan finom leves, ne hagyjátok ki! :)
3 – 4 adag lesz belőle