Alkalmanként (különösen, ha éppen utazom valahová) szeretek gasztronómiai magazinokat vásárolni. Már Magyarországon is egyre több a színvonalas kiadvány, amiből lehet szemezgetni, hiszen tele vannak jobbnál jobb receptekkel és gyönyörű képekkel.
A legújabb Good Food magazinban éppen a Dhal, azaz az indiai vöröslencse-főzelék receptje fogott meg, amit inspirációként használtam a saját verzióm megalkotásához.
Tálald főtt barna rizzsel, vagy fogyaszd csak úgy önmagában – ha szereted az indiai ízeket, ez az étel a kedvenceddé fog válni!
- 200 g vöröslencse, kb. 60 percre beáztatva, majd folyó víz alatt alaposan átmosva
- 1 l víz
- 2 újhagyma, a zöld szárával együtt, karikázva
- hüvelykujjnyi gyömbér, 4 szeletre vágva
- 2 tk. kurkuma
- 1 tk. só
- 1 tk. fokhagyma por
- 2 bő tk. Ras El Hanout fűszerkeverék
- 1 kk. chili por
- koriander- és petrezselyemzöld, aprítva (a tálaláshoz)
A lencsét 1 liter vízben főzni kezdtem.
Amikor a víz forrni kezdett, hozzáadtam az újhagymát, a gyömbérdarabokat, a kurkumát és sóztam az ételt.
Amikor a lencse félig megpuhult, fokhagyma porral, Ras El Hanout fűszerkeverékkel és kevés chili porral ízesítettem.
Kb. 50 perc alatt a lencse teljesen puhára főtt; tálaláskor ízlés szerinti aprított zöldfűszerrel szórtuk meg.
4 adag lesz belőle