No igen, hamburgert készíteni valahogy olyan jó… Kiváltképp, ha minden házilag készül, a buci és a burger is…
Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a friss, gőzölgő finomságot, tele zöldséggel, finom szósszal, és akkor még ott van benne az… ööö… “burger” is. :)
Emlékeztek még a bab-zab burgerre? Nos, az összetevők részben hasonlók, de most egy másik receptet használtam, méghozzá a Crazy Sexy Kitchen c. szakácskönyvből, ami Kris Carr (http://kriscarr.com/) keze munkáját dicséri.
Éljen a zöld forradalom, vegán burgerre fel! :)
A bucihoz:
- 1 cs. porélesztő
- 12 g só
- csipetnyi nádcukor
- 300 ml víz + ha szükséges
- 75 g fehér tönkölyliszt
- 75 g zabpehely
- 300 g teljes kiőrlésű rozsliszt + ha szükséges
A burgerhez (250 ml-es bögréhez):
- 1 + 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 édesburgonya, felkockázva (kb. 1 bögre)
- tengeri só
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 bögre párolt barna rizs
- 2 bögre bab (nálam 2/3 részben borlotti bab, 1/3 részben fehér bab, jó minőségű konzervből, ami csak babot, vizet és sót tartalmaz)
- 1/2 ek. őrölt római kömény
- 1 tk. chili pehely
- 3 tk. tamari szójaszósz
- annyi zabpehely, amennyit felvesz (nálam kb. 2 bő marékkal – a lényeg, hogy jól formázható, nem túl kemény masszát kapjunk. Használható egyéb liszt is, pl. kukoricaliszt)
A tálaláshoz:
- salátalevél
- paradicsom
- retek
- kapribogyó
- dijoni mustár
- jó minőségű ketchup
A buci előkészítését már előző nap elkezdtem, hiszen a 6-12 órás kelesztési idejű dagasztás nélküli kenyér mellett döntöttem.
Egy kelesztőtál aljába öntöttem a porélesztőt és a sót, majd kevés cukrot, végül ráöntöttem 300 ml langyos vizet. Ezután belekevertem a tönkölylisztet, a zabpelyhet és a rozslisztet, majd alaposan összegyúrtam. ha szükséges, adhatsz még hozzá vizet vagy lisztet – a tészta ne legyen se túl tömör, se túl lágy / nedves.
A kelesztőtálat alaposan kiliszteztem, majd a kenyérgömböcöt visszatettem, és a tetejét is alaposan beszórtam liszttel.
Másnap egy cserép sütőedényt kibéleltem sütőpapírral. A tésztát 6 részre osztottam, és egymás mellé helyeztem őket a cseréptálba. Sütőpapír szalagot tettem közéjük is, hogy sülés közben ne “nőjenek össze”. Lefedtem a cserépedényt a tetejével. Magas hőfokon 30-35 percig, majd a fedőt levéve közepes hőfokon még kb. 30 percig sütöttem.
Rácson hagytam kihűlni.
A burgerhez a felkockázott édesburgonyát összeforgattam 2 ek. olívaolajjal, enyhén sóztam, majd kb. 25 perc alatt sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöttem (közben átforgattam néhányszor).
A másik evőkanál olívaolajon lassú tűzön barnásra pároltam – pirítottam a hagymát, amihez néhány perccel később adtam hozzá a zúzott fokhagymát.
Aprítógépben egyneműsítettem a sült édesburgonyát, a megpárolt hagymát, az előre megfőzött barna rizst és a babot. Római köménnyel, chili pehellyel, szójaszósszal ízesítettem (ha szükséges, tengeri sóval állíthatod be a neked megfelelő ízesítést). Ne legyen krémes, nyugodtan maradhat darabos! Hagytam teljesen kihűlni.
Ezután egy keverőtálban elkevertem 2 bő maréknyi zabpehellyel, majd 6 burgert formáztam, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
Közepes hőfokon addig sütöttem, amíg az alja szépen megpirult, majd megfordítottam és hagytam, hogy jól átsüljön.
Tálaláskor a bucikat kettévágtam. Grillserpenyőben megpirítottam a vágott felüket, majd az egyik felet dijoni mustárral, a másikat ketchuppal kentem meg. A legalulra salátalevél, erre a burger, majd tetszőleges zöldségek következtek.
Jó étvágyat hozzá! :)
6 adag lesz belőle