Élmény-vásárló vagyok. Ha kimegyek a piacra, a “szükséges” bevásárlás hosszas délőtti programmá változik. Szeretem megnézni, megfogni a termékeket, elbeszélgetni az eladókkal, esetleg többször körbejárni a piacot, hogy fejben összerakjam a következő heti menüt.

Persze bele lehet futni hibákba is: nemrég például nagyobb adag vajbabot vettem egy kedves öreg nénitől, amit képtelenek voltunk megenni, olyan “rágós” volt – de legalább a néninek jutott egy kis nyugdíj-kiegészítés…

Legutóbb viszont megtaláltam az igazit: olyan harsogó, ropogósan friss vajbabot, ami szinte kiáltott azért, hogy főzelék készüljön belőle (ami nálunk nagy családi kedvenc, minden formában). A blogbejegyzéseket nézegetve pedig arra is rájöttem, hogy a lecsós változat már régóta kínálja magát, a “klasszikus” kapros főzeléknek viszont még nyoma sincs. :)

Tudom, ez egy olyan recept, amit bizonyára mindenki megtanult az anyukájától – de teljesen zsiradékmentesen készítettétek már? ;)

 

  • 500 g vajbab, a végei levágva, majd 3 cm-es darabkákra vágva
  • 1 kisebb vöröshagyma, 4 cikkbe vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 3 babérlevél
  • 1 nagy csokor kapor, aprítva
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 ek. teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1/2 citrom frissen facsart leve

A tálaláshoz:

  • 1 nagy fej brokkoli

A zöldségek megtisztítása után a feltéttel kezdtem az étel elkészítését: a brokkolit alaposan megmostam, rózsáira szedtem, majd sütőpapírral borított tepsiben megsütöttem. Néha-néha ránéztem, és amikor egy oldal pirulni kezdett, fordítottam rajta,

A főzelékhez a vajbabot, a vöröshagymát, a fokhagymát annyi vízben kezdtem el főzni, ami éppen csak ellepi. Sóztam, borsoztam, babérlevéllel és kaporral fűszereztem, majd lefedtem és addig főztem, amíg a zöldség megpuhult.

Ekkor egy shaker-ben összeráztam a rizstejszínt  a liszttel (és kevés vízzel), majd ezzel sűrítettem a főzeléket (ha gluténérzékeny vagy, használj gluténmentes címkével ellátott keményítőt, vagy a kedvenc lisztedet).

Ezután már csak összeforraltam és tálaltam az ételt. A tányéron locsoltuk meg frissen facsart citromlével, és a sült brokkolit fogyasztottuk hozzá.

Nálunk 2 kiadós adag lett belőle