Szeretitek a heti menütervet? Bevallom, én nagy rajongója vagyok…
Mondjuk, bevallom nektek, én vagyok az a típus, aki még a nyaralását is szépen lépésről lépésre megtervezi, napi programmal, költségekkel – Excelben. :) Persze belekerül az a nap is, aminek a fejléce “Elveszni a városban”, de azért szeretem a jól átgondolt terveket.
Így vagyok a menütervekkel is: a hűtőszekrényemen szépen ki van ragasztva egy kis táblázat, hogy lássam, miből mennyi van még, és igen, a mellette lévő kis cellákban nyomon lehet követni az alapanyagok fogyását. Így könnyedén látom, miből is gazdálkodom, nem futok bele a több kg lejárt lisztbe, vagy évekkel ezelőtt megkeseredett fűszerekbe…
A vásárlásnál sem kell ezáltal pazarolni és megvenni az újabb csomag csicseriborsót vagy zabpelyhet.
Ugyanígy vagyok a heti menütervekkel is: amikor a fenti készletet felmérem, és a friss zöldségeket is beszereztem (szigorúan csak néhány napra elegendő mennyiséget, nem jön haza az egész piac!), elkezdem a tervezést…
Innen viszont a tervezés már a valódi alkotási folyamat. Nagy-nagy szerencsémre, itt vagytok nekem :), így ritkán esszük kétszer ugyanazt; folyamatosan böngészem a szakácskönyveket, gasztro-újságokat (hát, az életben kicsit offline vagyok…), az internetet, és persze sokat töröm a fejemet, Így áll össze végül az, hogy mit eszünk majd a hét folyamán.
De még ezt is tovább lehet vinni: ezen a héten például egy kalap alatt sütöttem meg a sütőmben (2 “emeleten”) egy sült tököt, néhány paprikát és burgonyát a mennyeien finom sült paprika krémleveshez, két padlizsánt a mai recepthez, plusz néhány céklát, amit felhasználtam egy kesutejfölös céklasalátához, illetve a mai recepthez.
Úgy gondolom, jó tervezéssel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg a főzésben – és az életben is. :)
Nektek mi a tapasztalatotok? Szerettek előre tervezni?
De mivel a recept sem kevésbé ízletes és fontos, jöjjön hát az is! :)
A fasírthoz (12 db):
- 2 padlizsán
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. római kömény, mozsárban összetörve
- 1 tk. fokhagyma por
- tengeri só, frissen őrölt bora
- 6 ek. csicseriborsó liszt (ennek mennyisége a padlizsánod méretétől függően változhat)
- 6-8 ek. zabkorpa (ennek mennyisége a padlizsánod méretétől függően változhat)
A salátához (2 adag):
- 100 g friss spenótlevél
- 2 sült cékla, falatnyi darabokra vágva
- néhány (olaj nélkül, sütőpapíron) sütőben sült brokkolirózsa
- 2 kisebb paradicsom, szeletelve
- 2 kisebb kápia paprika, szeletelve
- kisebb darab kígyóuborka, szeletelve
- 2 ek. kapribogyó
- 2 ek. egész mandula
- kesutejföl
A fasírthoz a padlizsánt villával néhány helyen megszurkáltam, majd sütőzacskóban addig sütöttem, amíg a héja ráncos, a padlizsán pedig teljesen puha lett. Hűlni hagytam, majd kanállal kikapartam a belsejét és késes aprítógépbe tettem.
Hozzáadtam az olívaolajat, a római köményt, a fokhagyma port, sóztam, borsoztam. beleszórtam a csicseriborsó lisztet és sűrű, krémes masszává aprítottam.
Keverőtálba tettem, majd annyi zabkorpát adtam hozzá, hogy ne túl tömör, de kezelhető masszát kapjak. Szilikon muffin formákba adagoltam (kb. 1 ek. massza jutott 1 muffin formába), majd 180 C-os sütőben kb. 40-45 percig sütöttem. Érdemes odafigyelni rá, hogy a teteje megpiruljon, a beleszúrt hústűre pedig ne ragadjon (túl sok…) massza, hogy ne száradjon ki, de ne is legyen túl lágy.
Amikor elkészül, hagyd hűlni, majd mindenképpen vedd ki őket a formákból!
A saláta hozzávalóit elrendeztem egy tányéron, a tetejére ültettem néhány elkészült muffint, majd kesutejföllel locsoltam meg a tetejét.
12 fasírt és 2 adag saláta lesz a felsorolt hozzávalókból (a többi fasírthoz citromos-kapros cukkinifőzeléket készítettem, rizstejszínnel)