Eljött az év utolsó napja is, amikor a legtöbb helyen készül a korhelyleves, fő a lencse és vagy családi körben, vagy barátokkal elbúcsúztatja az ember az óévet.
A lencse mellett azonban szeretném figyelmetekbe ajánlani a sárgaborsót is. Én a hüvelyes növényekből készült klasszikus főzelékek mellett gyakran fordulok az indiai ízvilág felé.
A blogon is szerepel már ilyen jellegű étel tarka dahl, a vörös lencséből készült dahl, vagy éppen a mungóbabos változat.
Most egy olyan étel receptjét hozom, ami akár hónap végi étel is lehet, a hozzávalókat pedig bármely boltban meg tudod vásárolni.
Ezzel a recepttel kívánok neked boldog új évet, kedves olvasóm!
- 200 g sárgaborsó, 1 éjszakára beáztatva, majd leszűrve és alaposan
- 2 tk. kurkuma
- tengeri só
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk. őrölt gyömbér (használhatsz friss, reszelt gyömbért is)
- 1 ek. curry por
- 1 paradicsom, felkockázva
A sárgaborsót annyi vízzel öntöttem fel, ami kb. 1 ujjnyira ellepte. Kurkumával fűszereztem, sóztam, majd puhára főztem. Amikor megfőtt, egy részét botmixerrel pürésítettem (csak akkor van szükség erre, ha a szemek nagy többsége egészben marad.
Egy kisebb serpenyőben felmelegítettem az olívaolajat, majd lassú tűzön megpároltam a hagymát és a fokhagymát. Ekkor belekevertem a gyömbért és a curry-t, majd kb, 1-2 perc alatt illatosra pirítottam a fűszereket. Végül hozzáadtam a felkockázott paradicsomot, és a kész fűszeres raguval ízesítettem a főzeléket.
A fűszeres hagymával összeforraltam, majd tálaltam.
3-4 adag lesz belőle
Ha tetszett a recept, keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár!