Halászlé. Bejgli. Töltött káposzta. Ugye nálatok is előfordultak ezek az ételek az ünnepi asztalon? Kicsit talán meg is untad őket? És mi lenne, ha az egyikbe tennénk egy hatalmas csavart: és elkészítenénk zsírszegény harcsafiléből, könnyed, akár vacsorára is alkalmas fogásként? Ugye, felcsillant a szemed?
Íme, a recept, amiért Zs. anyukájának vagyok hálás. (Nem mellesleg, egy korábbi töltött kápi recept is tőle származik, ide kattintva azt is megnézheted :) ).
- 850 g savanyú fejes káposzta
- 50 g barna rizs
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 bő tk. pirospaprika
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 350 g harcsafilé, darálva, vagy éles késsel apró darabokra felkockázva
A káposztát kevés vízben előfőzzük, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni, mert így megőrzi kellemesen savanykás ízét.
A barna rizst sós vízben megfőzzük.
Az olívaolajon puhára pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Amikor megpuhultak, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd kevés vizet adunk hozzá, hogy a paprika ne váljon keserűvé.
A meleg párolt hagymához hozzákeverjük a nyers harcsafilét és az előre megfőzött barna rizst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Megtöltjük a káposztaleveleket, majd a megmaradt káposztát vékony szeletekre vágjuk, “apró káposztának”.
Egy edény alját kibéleljük apró káposztával, erre kerülnek a töltelékek, majd a tetejére ismét apró káposzta. Annyi vízben főzzük puhára, ami éppen ellepi.
Debrecenben a kisméretű töltött káposztáknak hódolnak a háziasszonyok, A megadott mennyiségből kb. 30-35 töltelék lett, két részletben megfőzve. Így a főzési idő kb. 15 perc, de mindig ellenőrizd, hogy a töltelék átfőtt-e.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a recept, keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár!