Az ősz, a tél nem különösebben “salátás” időszak, kevésbé kívánja az ember a harsogó zöldeket; sokkal inkább valami fűszeresebb, tartalmasabb, gazdagabb ételt. Van azonban egy “kiskapu” a diétázóknak, vagy azoknak, akik szeretnek gyorsan összedobni egy salit: ez pedig a főtt hozzávalókkal gazdagított saláta, ami akár melegen, akár hidegen is fogyasztható. Munkahelyi ebédes dobozkába is ajánlott! :)
Igaz, hogy ezt az ételt őszi salátának neveztem el, de valójában akár a karácsonyi vacsora előételeként is el tudom képzelni. Szerintem igazán látványos, és nagyon összepasszolnak benne a különféle ízek és textúrák.
Tetszés szerinti hozzávalókkal akár tovább bővíthető is, csak dobálj hozzá egy kis karamellizált almát / körtét, esetleg adj hozzá lila hagyma lekvárt.
Az önteteknél is választhatsz a klasszikus extra szűz olívaolaj + citromlé / narancslé között, de el tudok hozzá képzelni akár natúr, akár fűszeres kesutejfölt is.
- 200 g főtt csicseriborsó
- 1,5 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb darab sütőtök, kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 csapott tk. őrölt rozmaring
- 1 nagy fej római saláta, kb. 1 cm széles szeletekre vágva
- 1 újhagyma, vékony karikákra vágva
- néhány cukormentes aszalt szilva, vékony szeletekre vágva
- 1 gránátalma kikapart magvai
A csicseriborsót kb. 30 percig pácoljuk a szójaszósz és az olívaolaj keverékében. Ezt követően tapadásmentes serpenyőben a páclével együtt addig pirítjuk, amíg minden folyadék elpárolog róla.
Eközben a sütőtök kockákat sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük, majd sütőpapírral borított tepsiben, 180 C-on addig sütjük, amíg a külseje szép barnásra pirul. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe, de érdemes közben néhányszor rápillantani, átkeverni.
A saláta összeállításához egy nagy tálban elkeverjük a római salátát és az újhagymát. Ezt az alapot elosztjuk a tányérokon, majd arányosan ráhalmozzuk a csicseriborsót és a sütőtököt. Végül aszalt szilvával és gránátalmával gazdagítjuk.
Mi ízesített olívaolajjal forgattuk össze, de egyéb öntet ötleteket a fenti leírásban is találsz.
3 – 4 adag lesz belőle