Annyira, de annyira szerettem volna már kipróbálni ezt a receptet!
Internetes oldalak, blogok, online csoportok folyamatosan előkerülő témája volt: igenis létezik a valódihoz megszólalásig hasonlító, de legalábbis mennyeien finom, répából készült virsli, azaz a “répli”!!! :)
Nekem az utolsó motivációs faktort a karácsony jelentette: a fa alatt ugyanis legnagyobb örömömre Steiner Kristóf legújabb szakácskönyve, a Kristóf lakomái várt. Amikor már nála is olvastam erről a finomságról, végleg eldőlt:
nekem
ez
kell
És így is lett! :)
A réplihez:
- 6 sárgarépa (én olyat választottam, ami nem túl vastag és a zöld szárával együtt árulják), hámozva
- 6-6 csipet tengeri só és frissen őrölt bors
- 1+1 kk. füstölt paprika
- 2 kk. mustár
- 2 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
- 1 ek. rizsszirup (vagy juharszirup)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
A rozsbucihoz:
- 250 g bio fehér tönkölyliszt
- 250 g bio teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 kk. tengeri só
- 125 ml zabtej (vagy egyéb növényi tej) + 1-2 ek., ha szükséges
- 125 ml langyos víz
- 1 csapott tk. barna nádcukor
- 1 csomag porélesztő
- 30 ml extra szűz olívaolaj
A réplihez egy kisebb edényben vizet forralunk, amit sózunk, borsozunk, füstölt paprikával, valamint 1 kk. mustárral és szójaszósszal ízesítjük. Amikor a főzővíz forrni kezd, óvatosan beletesszük a répákat, majd addig főzzük, amíg egy villát bele tudjuk szúrni (de nem túlságosan puha).
Eközben elkészítjük a marinádot: alaposan elkeverjük a rizsszirupot, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a maradék füstölt paprikát, mustárt és szójaszószt. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a főtt répákat. Állni hagyjuk kb. 1 órára (ha kevesebb időd van, csak forgasd át jó alaposan). Közben néhányszor meg is locsolgatjuk a marináddal.
Végül sütőpapírral borított tepsibe tesszük és 180 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük (közben forgatva), amíg minden oldala szépen megpirul.
A bucikhoz a kétféle lisztet és a sót egy nagy keverőtálban elkeverjük.
Eközben a zabtejet és a vizet a cukorral egy kis lábasban összemelegítjük (nem kell felforralni, csak kéz-meleg legyen!). A tűzről lehúzva elkeverjük benne a porélesztőt, és néhány percig (amíg felfut), állni hagyjuk.
Amikor az élesztő felfutott, a liszthalom közepébe egy mélyedést alakítunk, ide öntjük a felfutott élesztőt, majd az olívaolajat.
A tésztát alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk. Ha szükséges, adunk hozzá még 1-2 ek. zabtejet. Akkor jó a tészta, ha elválik a keverőtál falától, és a kezedre sem ragad. Amikor elkészül, egy kis cipót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk.
Amikor a duplájára kelt, 8 részre osztjuk a tésztát. Bucikat formázunk, a tetejüket késsel bevágjuk, majd 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 – 30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk hűlni.
A répliből 3 adag, a bucikból 8 db lesz (így marad még az uzsonnás dobozba is)