Tenger gyümölcsei fokhagymával és citrommal (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, hozzáadott zsiradéktól mentes)

Bizony van az úgy, hogy az ember egy-egy hétvégén nem dugja ki az orrát. Habár a mi esetünkben ez nem fordul elő túl sokszor :), de egy-egy ilyen “otthonmaradós” napon nincs szüksége az embernek túl sok kalóriára, annál nagyobb szüksége van viszont a finom falatokra! :) Ugyanez a helyzet egy-egy téli estén, amikor jó lenne néhány meleg, ám könnyű falat.

Szívesen választom ilyenkor a tenger gyümölcseit, amiből mindig tartok 2-3 csomaggal a fagyasztómban. Ha először vásárolsz ilyet, érdemes odafigyelni, hogy ne “surimi” rudacskákkal, hanem valódi, minőségi alapanyagokkal legyen tele a csomagolás!

Miután kiolvadtak a hideg vízben, kezdődhet is a kalandozás az ízek birodalmában! :)

 

  • 1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 400 g fagyasztott tenger gyümölcsei (a csomagolása nélkül, hideg vízben kiolvasztva)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 – 2 tk. ázsiai citromfű (elhagyható)
  • 1 lime frissen facsart leve
  • petrezselyemzöld (elhagyható)

A tálaláshoz:

  • madársaláta
  • bébispenót
  • kígyóuborka
  • 1 gránátalma magvai
  • frissen facsart citromlé / narancslé / balzsamecet / gyümölcsecet

Egy mélyebb, tapadásmentes serpenyőben párolni kezdjük a hagymát, Folyamatos kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.

Amikor a hagymafélék megpirultak, következhet a leszűrt és átmosott tenger gyümölcsei keverék. Sózzuk, borsozzuk, ázsiai citromfűvel ízesítjük. Ha szükséges, további vizet öntünk alá, majd előbb fedő alatt puhítjuk, majd a fedőt levéve pirítjuk az ételt. Én akkor nyilvánítom késznek, amikor a nagyobb tintahalkarikák is kaptak egy kevés barnás pirultságot.

Ekkor elzárjuk a tűzhelyet és frissen facsart lime-lével meglocsoljuk, még egyszer összekeverjük. Ha van otthon petrezselyemzöld, az sem fog ártani neki, sőt! :)

A tálaláshoz két tányéron tetszőlegesen elrendezzük a madársalátát, a bébispenótot és az uborkát. A frissen elkészült tenger gyümölcseit a elosztjuk a tányérokon, megszórjuk gránátalmamaggal és tetszőleges öntettel (vagy akár öntet nélkül) tálaljuk.

Ha gazdagabb ebédre vágyunk, illik hozzá a burgonyapüré, a párolt borsó, vagy akár egy gazdag zöldséges rizs is.

2 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár