cukormentes főétel főétel mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Szejtán brassói (tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán)

Manapság már Debrecenben is egyre több helyen kapni egyre érdekesebb alapanyagokat, zöldségeket, amikkel jól lehet kísérletezni – sajnos még nem olyan széles a választék, mint Budapesten, de azért nem panaszkodhatunk. Egy-két hete a Nagypiacon járva útba ejtettem egy kis Bioboltot és számomra teljesen új finomságokkal gazdagodtam: a Vegan Grill szejtán termékeivel. Nem keresem mindenáron a húspótlókat, de ezek a csinos kis termékek csak úgy csábítottak a kipróbálásra! Első körben egy csomag füstölt száraz “bászkát” vásároltam (amit szendvicsre karikáztam), egy csomag grill “bászkát” és egy csomag natúr szejtánt. Nekünk mindegyik nagyon ízlett, külön öröm, hogy zsírszegény termékekről van szó. Szejtán készítéssel én magam is kacérkodtam még élején – recept itt -, de gondoltam, mi lenne, ha megkönnyíteném a saját dolgom egy csomag már elkészült szejtánnal, amit csak fűszerezni kell és hamarosan tálalható is az ebéd? Így hát a gondolatot hamar tett követte, így született meg ez a nagyon finom brassói.

 

  • 1 csomag Vegan Grill natúr szejtán, falatnyi darabokra vágva
  • 3-4 ek. szójaszósz
  • 1,5 tk. füstölt paprika
  • frissen őrölt bors
  • tengeri só ízlés szerint
  • 3 + 2 gerezd zúzott fokhagyma (vagy akár több is ;)
  • 1 + 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 közepes édesburgonya, hámozva, felkockázva
  • 3 – 4 közepes burgonya, hámozva, felkockázva
  • 1 bögrényi fagyasztott zöldborsó

A felkockázott szejtánt bepácoljuk a szójaszósz, füstölt paprika, bors, kevés só és három gerezd zúzott fokhagyma keverékéből álló pácba. Érdemes minél tovább, de legalább egy órán át pácolni, hogy az ízek átjárják a kis kockákat.

Amikor elérkezettnek látjuk az időt, egy nagyobb tapadásmentes serpenyőben extra szűz olívaolajat melegítünk. Hozzáadjuk előbb a vöröshagymát, majd 2 – 3 perc múlva a zúzott fokhagymát.

Amikor a hagyma üvegesre párolódott, már érkezhet is a bepácolt szejtán is a serpenyőbe. Adjuk hozzá a páclevet is; előbb pároljuk, majd pirítsuk készre.

Amíg a szejtán készül, az édesburgonyát és a burgonyát vágjuk falatnyi kockákra, keverjük el 1 ek. olívaolajjal, borssal, majd sütőpapírral borított tepsiben süssük szép pirosra. Csak akkor sózzuk enyhén, amikor már kivettük a sütőből.

A borsót pedig 10 perc alatt, kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben pároljuk puhára, annál tovább nem kell főzni, mert megkeményedhet.

Végül alaposan, de vigyázva, hogy ne törjenek az alapanyagok, keverjük el a pirított szejtánt, a kétféle burgonyát, a zöldborsót és a kész ételt tálaljuk jóféle nagyika-féle házi savanyúsággal.

Kb. 4 adag lesz belőle