Nem tudom, nálatok mi a helyzet, ha megkérdezed, mi legyen az ebéd, de nálunk a kérdés elhangzását követően a következő válszokra lehet számítani:
- Mindegy, de leves legyen.
- Leves jó lesz.
- Nincs leves? Tessééééék?
Szóval általában a legtöbb ebédünk két fogásból áll, és ezeket próbálom úgy összeállítani, hogy a tartalmasabb, gazdagabb levest egy egyszerűbb második fogás követi, vagy egy hosszadalmasabban elkészíthető étel elé dobok össze egy egyszerű krémlevest.
Legutóbbi kedvencünk ez a nagyon ízletes, tavaszias, könnyű babgulyás(-szerűség), ami után egy egyszerű rakott tésztát kínáltam.
Panasz – nos, az nem volt :).
- 1+1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tofu, felkockázva
- 1-2 tk. fokhagyma granulátum
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
- 1 kk. csípős pirospaprika
- 1 bő tk. pirospaprika
- 3 sárgarépa, karikázva
- 2 petrezselyemgyökér, karikázva
- kis darab káposzta, vastagabb szeletekre vágva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 bő tk. majoránna
- 5 db babérlevél
- 1/2 tk. őrölt kömény
- 530 g főtt fehérbab (1 nagy doboz konzerv, leszűrve és alaposan átmosva)
- 2 maréknyi spenótlevél, vékony szeletekre vágva
- 1/2 csokor medvehagyma, vékony szeletekre vágva
Egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek. extra szűz olívaolajon, fokhagyma granulátummal fűszerezve megpirítjuk a tofukockák minden oldalát, majd félretesszük, amíg újra szerephez jut. :)
1 ek. olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk és 1-2 percig átpirítjuk a fokhagymát is. Megszórjuk a liszttel, amit aranybarnára pirítunk, majd hozzáadjuk a paprikát is. Lassan, folyamatos kevergetés mellett adagolunk hozzá egy nagy bögrényi hideg vizet (így elkerülve, hogy csomós legyen a levesünk).
Ezután már bátran felönthetjük további 1-1,2 l vízzel (attól függően, milyen sűrű leves a célunk), és hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, illetve a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd majoránnával, babérlevéllel és kevés őrölt köménnyel fűszerezzük.
Amikor a zöldségek félig megpuhulnak, adjuk hozzá az alaposan átmosott babot és az előre megpirított tofut is.
Amikor a zöldségek megpuhultak, zárjuk el a tűzhelyet, és a spenót- valamint medvehagyma-leveleket csak ekkor adjuk hozzá.
Top tipp: tofut fagyaszd le, majd kiolvasztás után alaposan itasd le róla a maradék nedvességet is – így sokkal kellemesebb állagot tudsz elérni. :)
4-5 adag lesz belőle