Ez a húsvét más, mint a többi. Sokan távol vagyunk a nagycsaládtól, távol a világjáró kalandoktól. Más, mint a megszokott. De ezt megélni is lehet jó.
Lehet sokáig aludni, sőt, akár délután ismét. Lehet az ebédhez finom bort inni. Lehet egy csipetnyi fahéjat rejteni a bekészített kávéfőzőbe. Lehet céltalanul kóborolni közeli tájakon, ami egyre jobban mutatja az éledező színeket. Lehet csak úgy – lenni. Mindenféle cél, elérés, kötelesség vagy erőfeszítés nélkül. Csak úgy lenni, és azt érezni – jó, hogy itt vagyunk és így vagyunk.
És át lehet nézni, mint festő a palettáját, az otthon lévő színeket – a cékla vörösét, a brokkoli zöldjét, a termések fényét és gazdagságát.
Induljon az alkotás!
Mindkét recept a River Cottage – Zöldséget minden napra! című szakácskönyvben szerepel eredeti formájában.
A diós céklahummuszhoz:
- 50 g dió
- 200 g párolt, főtt vagy sült, nem ecetes cékla
- 15 g szikkadt kenyér, héj nélkül, kis darabokra tépkedve
- 1 nagy gerezd fokhagyma, szeletelve
- 1 ek. mogyoróvaj (vagy tahini)
- 1 bő tk. őrölt római kömény
- 1 – 2 ek. frissen facsart citromlé
- kevés extra szűz olívaolaj
- tengeri só és frissen őrölt bors
A salátához:
- 500 g brokkoli
- 1 ek. rizsecet (vagy almaecet)
- 2 tk. szójaszósz
- 1 ek. földimogyoróolaj (vagy szezámolaj)
- 1 tk. fokhagyma granulátum (vagy friss, zúzott)
- 1,5 kk. őrölt gyömbér (vagy friss, reszelve)
- tengeri só és frissen őrölt bors
- 2 szál újhagyma
- 2 tk. fekete szezámmag
A tálaláshoz:
- 2 teljes kiőrlésű tortilla (késztermék)
- 1 tk. extra szűz olívaolaj
- 120 g tofu, apró kockákra vágva
- fokhagyma granulátum
- tengeri só
- pirospaprika
- spenót és egyéb zöldségek
A diót egy kisebb serpenyőben szárazon, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk, félretesszük.
A céklát, a kenyeret,a fokhagymát, a mogyoróvajat aprítógépbe tesszük. Római köménnyel és citromlével ízesítjük, kevés olívaolajat is adhatunk hozzá, majd sózzuk, borsozzuk. Kevés víz hozzáadásával pürésítjük, majd a diót hozzáadva ismét újraturmixoljuk a kencét.
Hűtőszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket.
A brokkolit egy edényben párolóbetétben roppanósra pároljuk (vagy ennek hiányában egyszerűen roppanósra főzzük).
A rizsecetet, szójaszószt, olajat, fokhagyma granulátumot, gyömbért, sót és borsot egy kisebb befőttesüvegben összerázzuk, a brokkolit ebbe forgatjuk, majd behűtjük.
Tálaláskor szezámmaggal és felkarikázott újhagymával szórjuk meg.
A tortilla lapokat többször megforgatva átmelegítjük egy tapadásmentes serpenyőben.
A tofu kockákat egy másik serpenyőben kevés olajon, ízlés szerinti fűszerekkel és sóval ropogósa pirítjuk.
A tortilla lapokat megkenjük a hummusszal, megszórjuk a tofuval és a spenótlevelekkel (illetve egyéb zöldségekkel), majd a saláta kíséretében fogyasztatjuk.
A hummusz nálunk kb. 6 adag lett, a saláta kb. 2-3