Különösen jó szívvel üdvözlöm azokat a kezdeményezéseket, amikor egy-egy kreatív fiatal kitekint az őt körülvevő világból, és olyan vállalkozásba kezd, ami inspiráló és előre mutat. Minden egyes, a diákjaimmal folytatott beszélgetés is megerősített abban, mennyi energia, mennyi ötlet, mennyi bámulatos lehetőség lakozik azokban a fiatalokban, akik a holnapot építik.

Emiatt is volt nagy öröm volt számomra megismerni Bencét, aki a Pesti Farm ötletgazdájaként nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy megismertesse velünk a mikrozöldeket. Már ez az elnevezés is érdekesen hangzik :), és amikor bővebben beszélgettünk róluk, le is esett: korábbi éttermi kalandozásaim során már találkoztam ezekkel a harsogó ízű, friss kis növénykékkel; érdekesen szemléltem a kanyarodó indákat és a “nagy” zöldségre hajazó ízüket, de azután el is hessegettem magamtól a gondolatot, hogy ezekkel a különleges finomságokkal egy átlag háztartásban is találkozhat az ember. És lám, mégis! :)

És nem, a mikrozöld nem egy nagyra nőtt csíra! :) Ezek az 5 – 10 cm magas, ehető kis növénykék olyan apró, ehető növényi hajtások, melyeket fiatal korukban aratnak le, mielőtt még tovább fejlődnének és felvennék későbbi, “felnőtt” formájukat. Csodás kis kiegészítői egy izgalmas fogásnak (akár a karácsonyi asztalra is elképzelem, dekorációként), viszont az sem mellékes, hogy negyvenszer magasabb a tápanyag-tartalmuk, mint a kifejlett növényeké! Fajtájuktól függően gazdagok A, B, E, C, és K vitaminban, antioxidánsokban. A csírákkal szemben földben teremnek, méghozzá Bence vertikális gazdálkodást folytat, így Budapest belvárosában tudja termeszteni az apró növénykéket, amiket a csírákkal ellentétben nem “szőröstől-bőröstől” fogyasztunk, hanem a föld fölött elvágják őket, így csak a kis szárak és levélkék kerülnek a tányérunkra, a gyökerek nem.

Nekem nagyon szimpatikus a kezdeményezés; ha téged is érdekel, látogass el Bencéhez és kísérletezz egy kicsit ezekkel az újdonságokkal. :) Én is így tettem, egy különlegesen krémes sütőtök levesben már találkozhattál velük, most pedig egy langyos téli salátát mutatok, ami kiválóan alkalmas arra, hogy maradék hüvelyeseket vagy gabonákat kelten új életre, a zöldikék pedig új szintre emelik az élményt.

A saláta alaphoz:

  • 1 bögre főtt hüvelyes (nálam most lencse, de lehet akár bab, akár csicseriborsó is)
  • 1 bögre főtt gabona (nálam most indián rizs, de lehet barna rizs, hajdina, köles, quinoa is)
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 300 g kelbimbó, félbe vágva
  • 2 piros paprika, nagyobb kockákra vágva (lehet színes kaliforniai is)
  • 250 g gomba, felkockázva
  • bármilyen tetszőleges további zöldség
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • kurkuma
  • chili pehely

A szóráshoz:

  • szezámmag
  • tengeri só
  • fokhagyma granulátum

Az öntethez:

  • extra szűz olívaolaj
  • tengeri só és bors
  • fokhagyma por
  • mustár
  • agavé szirup (nem vegánoknak méz)
  • kicsi balzsamecet
  • annyi víz, amennyit felvesz

Egy nagyobb tálban alaposan elkeverjük a lencsét és az indián rizst.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ecset segítségével átkenjük egy kis extra szűz olívaolajjal, majd arra fektetjük a zöldségeket: a félbevágott kelbimbókat, elsőként vágott felükkel lefelé; a felkockázott paprikát és gombát. Tetszőleges zöldségekkel tovább bővíthető a paletta, nálam most ezek voltak kéznél. Sózzuk, borsozzuk, chili pehellyel és kurkumával fűszerezzük, majd 180 C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Közben rá kell nézni, érdemes átkeverni és figyelni, hogy ne süssük túl.

Eközben egy tapadásmentes serpenyőben kevés sóval sütni kezdjük a szezámmagot, majd amikor már aranybarna, megszórjuk fokhagyma porral és 1 – 2 perc alatt készre sütjük

Az öntet hozzávalóit egy kisebb, zárható befőttesüvegbe töltjük, majd alaposan összerázzuk, amíg egynemű, kellemes ízű öntetet kapunk. Érdemes kísérletezni vele; azért nem írok pontos arányokat, mert fontos, hogy egyik íz se domináljon, ne nyomják el egymást, inkább szép kerek egészet alkossanak.

A zöldségeket elkeverjük a lencsés – indián rizses alappal, csak a tálaláskor elkeverjük az öntettel, majd megszórjuk a fűszeres szezámmaggal.

Ebből a mennyiségből kb. 2 adag lesz