Igen, jól olvasod – barna sörrel. :)

A hosszú hétvégén Pozsonyban jártam / találkoztam a barátnőkkel, és az egyik világmegváltó beszélgetésünk során a “comfort food” témakörét is végigjártuk. Valahogy akkor pillanatnyilag nem a chilis bab jutott eszembe, de ahogy utaztam hazafelé a vonaton, már azt tervezgettem, hogy a hosszú utazás után milyen étel esne jól – és erre esett a választásom.

Azután hazaérve szembesültem azzal, hogy valójában “nincs itthon semmi”, de nagyon ennék valami finomat – mentőövem ilyenkor a rizs / egyéb gabona – bab / egyéb hüvelyes kombó, ami mindig tökéletes választás, mert ez a két hozzávaló bármilyen irányba elvihető a magyaros ízektől a közel-keletin át az indiai curry-k színpompás világáig.

És hogy kerül képbe éppen a chilis bab sörrel? Betti barátnőm beszélt erről az ételről még Pozsonyban, mint igazi “comfort food”, és mivel hazamentettem egy kaliforniai paprikát és egy hatalmas, lédús paradicsomot az AirBnB-s reggeli készletünkből (mert ugye elvünk a “nepazarolj”), egy gyors kamramustra után megszületett a “főzzünk abból, ami itthon van” chilis bab – vagy nevezzük, aminek akarjuk. :)

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 hatalmas vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 szárzeller, kisebb kockákra vágva
  • 1 kaliforniai paprika, kisebb kockákra vágva
  • 1 óriási húsos paradicsom, felkockázva (ha van otthon, akár többet is adhatsz hozzá)
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1 konzerv vörös bab – alaposan átmosva!
  • 1 konzerv fekete bab – alaposan átmosva!
  • 3 ek. Tex-Mex fűszerkeverék (vagy római kömény + oregánó + chili pehely)
  • 2 + 1 dl barna sör (“vagy amennyit felvesz” :) )

Az extra szűz olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd amikor megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát is. 1-2 perc múlva hozzá is adhatjuk a szárzellert, majd a kaliforniai paprikát is. Kezdetben fedő alatt pároljuk, alkalmanként megkeverjük.

Következő lépésként adjuk hozzá a paradicsomot (téli / kora tavaszi időszakban konzervet használok, a friss paradicsom kivételes eset, sokat vonatozott azért, hogy az ételben végezze :) ), majd a zöldségeket sózzuk, borsozzuk és néha megkeverve tovább sütjük – pároljuk.

Végül a zöldségeket felöntjük 2 dl barna sörrel, és addig főzzük, amíg besűrűsödik és az alkohol elillan belőle.

Utolsó lépésként adjuk hozzá a kétféle babot (ha van otthon kukoricád, akár konzerv, akár fagyasztott, akkor azt is – nekem most nem volt itthon), és fűszerezzük az ételt Tex-Mex vagy egyéb fűszerkeverékkel.

Lassú tűzön főzzük készre az ételt, ha szükséges, adjunk még hozzá némi sört, hogy ne legyen túl száraz a végeredmény.

Én most quinoá-val tálaltam, de egyszerű barna rizzsel is pazar lesz!

Jó étvágyat hozzá!

További chilis bab recepteket itt találsz:

Chilis bab sült (édes)burgonyában

Gazdag zöldséges chilis bab

Ha tetszett a recept, kövesd a Facebook– és Instagram– oldalunkat is, ahol további receptek, ötletek, beszámolók és tippek várnak!