Nagy örömmel láttam, hogy már a könnyen elérhető diszkont láncok polcain is megjelent ez a quinoa, ez a talán ismert, de mindenképpen kevésbé használt gabona. Én is sokáig barátkoztam vele, mert könnyebb volt megfőzni egy adag barna riszt (ami még mindig gyakori alapanyag nálunk), vagy éppen kölest (habár utóbbi inkább édes verzióban nyerte el a tetszésünket). Viszont azután, hogy a quinoa belecsalogatta magát a kosarunkba, rögtön elkezdtem gondolkodni a felhasználásán.

Már csak azért is, mert értékes tápanyagokat, rostot, magnéziumot, vitaminokat, vasat és kalciumot is tartalmaz, antioxidánsokban gazdag és tartalmazza az esszenciális aminosavakat is, amivel nagyon értékes növényi alapú étel válik belőle.

Nagyon fontos, hogy főzés előtt áztasd be, lehetőleg néhány órára, akár egy éjszakára is, majd – lehetőleg folyó víz alatt – mosd át, szűrd le, és csak utána kezdd el főzni.

És beszéljünk még kicsit a tálról, amelynek alapja a quiona – de akár bármilyen más jelleg gabona is lehet. Erre kerülnek feltétként a színes és különböző technikákkal elkészített zöldségek (pl. sült, párolt, roppanós), kerülhet még hozzá leveles zöldség (pl. spenót, mángold), jóféle zsiradékok (pl. avokádó vagy akár magvak is), no meg ne feledkezzünk el a fehérjéről sem, ami nálam most éppen kimaradt, de nem kevésbé fontos (pl. babfélék, tofu, ha fogyasztasz halat, akkor jó minőség hal). Tipp: Érdemes szezonálisabb zöldségekben gondolkodni és szétnézni a fagyasztóban is, mert ezáltal nem csupán tartalmas, de takarékos is lehet az ebéded / vacsorád. :)

Végül pedig tedd fel a koronát a tálra egy ízbomba öntettel!

Van kedved kipróbálni?

  • 1 csésze quinoa, néhány órára beáztatva
  • 1 fej karfiol
  • 1 csomag (400 g) fagyasztott kelbimbó – természetesen friss is lehet
  • 2 db édesburgonya, falatnyi darabokra vágva
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 darabka póréhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 – 2 avokádó
  • 1 + fél citrom
  • 2 ek. tahini
  • ízlés szerint fokhagyma por
  • ízlés szerint római kömény
  • extra szűz olívaolaj
  • tengeri só és bors

A beáztatott quinoát alaposan átmossuk, majd háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a szemek megpuhulnak / kinyílnak és az összes vizet felszívják a szemek. A végén érdemes jobban odafigyelni és kevergetni, mert hajlamos leégni.

Amíg a quinoa fő, előkészítjük a sütőt: 180 C-ra melegítjük elő, légkeveréssel. Három emeleten egyszerre fognak készülni a feltétek, így rengeteg időt meg tudunk spórolni!

A karfiolt rózsáira szedjük, kevés extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk, sóval – borssal fűszerezzük és 1 + fél citrom szép barnásra sütjük – így lesznek a legfinomabbak a ropogós részek. Tipp: a levelét is bátran süsd a kis rózsákkal, csak mindenképpen hamarabb vedd ki a sütőből!

A kelbimbókat (ha szükséges, félbevágva) szintén meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, és a karfiolhoz hasonlóan, minimál fűszerezéssel, sóval – borssal, sütőpapírral borított tepsiben sütjük készre.

Az édesburgonya a sütőben sütve veszíthet ropogósságából, így az extra szűz olívaolaj mellett érdemes összerázni kevés keményítővel is egy jól zárható, erre alkalmas edényben, és mehet is a sütőbe, szintén sütőpapírral borított tepsiben.

A háromféle zöldség különböző idő alatt fog elkészülni, így érdemes odafigyelni, néha átkeverni.

A quinoa alap és a feltétek jó része már alakul, eközben szorgoskodjunk a citromos cukkini ügyében is! A póréhagymát (amely természetesen vöröshagymával is helyettesíthető), kevés extra szűz olívaolajon párolni kezdjük. Amikor aranybarnára vált a színe, hozzáadjuk a hajszálvékony szeletekre vágott (vagy akár reszelt) cukkinit, amit sózunk és borsozunk, majd amikor roppanósan puha lesz, megkínáljuk fél citrom frissen facsart levével. Higgyétek el, pazar a kombináció, ajánlom pirítós tetejére vagy akár gyors tésztaételként is. :)

Ahogy látjátok, a quinoa tálra kerülő zöldség fűszerezését óvatosan kezeljük, hagyjuk, hogy kidomborodjanak a zöldségek saját ízvilágai, amin nagyon sokat lendít a sütés / karamellizálás! Emellett viszont egy finom dresszinggel lesz teljes a tálunk, amit nemes egyszerűséggel egy kisebb habverővel tudunk összesimítani: egy citrom kifacsart levéhez hozzáadunk két evőkanál tahinit, kevés sót és borsot (ezen a ponton meg is állhatunk), illetve ízlés szerint fokhagyma port és római köményt (említettem már, hogy ez utóbbi fűszer az egyik kedvencem?). Adjunk hozzá néhány evőkanál vizet is, majd a hadverő segítségével szépen be tudjuk állítani a sűrűségét, állagát is.

Nincs más hátra, mint az összeállítás! Egy tálka vagy mélyebb tányér aljában eloszlatjuk a megfőtt quinoá-t, elrendezzük rajta a sült és a roppanósra párolt zöldségeket, egy fél avokádó is mehet a közepére, majd tálaláskor rácsorgatjuk a finom, keleties – fűszeres öntetet.

A megadott mennyiségből nálunk 4 adag lett.

Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a recept, kövesd a Facebook– és Instagram– oldalunkat is, ahol további receptek, ötletek, beszámolók és tippek várnak!