Manapság végtelenül könny dolgod van, ha a növényi alapú étrenddel kacérkodsz: a hiperektől kedve a kisebb diszkont áruházakig ellepték a polcokat a növényinek mondott kényelmi termékek; valóban csak a képzeleted és a pénztárcád szab határt a szinte végtelen kínálatnak. A legkülönfélébb növényi “nemtejek”, “nemsajtok”, felvágottak, joghurtok, “nemhús” készítmények, margarinok, sőt, csokik hívogatnak a csábító kis zöld logóval, hogy VEGYÉL MEG.

Ha kezdő vegán vagy, netán belevágsz a húsmentes hétfőbe, esetleg egészségügyi okból váltanál a növényi termékekre, ezek kezdetben kapaszkodót nyújthatnak, DE ahogy telik – múlik az idő és egyre inkább beleveted magad a növényi táplálkozással kapcsolatos ismeretekbe, hamar rájöhetsz arra, hogy bizony nem mind arany, ami fénylik… Divatos hívószó lett a vegán, ami bizony nem csak a pénztárcádat nem kíméli, de az egészségedre sem feltétlenül van jó hatással.

Fedezzük fel újra a gyökereinket! Lássuk meg, milyen színes a (növényi alapú) világ, mennyire több a húsmentes táplálkozás annál, mint hogy margarinos kenyeret reggelizzük növényi sajttal. Ami szintén nem ördögtől való dolog, de kalandozz, fedezz fel, lásd meg azt, növényi alapokon főzni – mennyire végtelenül egyszerű.

Megmutatom neked azt a levest, amiben semmi oda nem illő nincsen: csakis alap hozzávalók és fűszerek. Csakis növényi alapokon.

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve, nem zúzva :)
  • 1 szál angol zeller, apró kockákra vágva
  • kb. 300 – 400 g gomba, falatnyi darabkákra vágva
  • 2 burgonya, vékonyra szeletelve
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • egyéb fűszerek ízlés szerint: majoránna és / vagy kakukkfű, amiket én legjobban szeretek a gomba mellé
  • frissen facsart citromlé (ha szereted)

Az extra szűz olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, amit addig párolunk – pirítunk, amíg aranybarna nem lesz. Ezután a leves alapjához adjuk az angol zellert is.

Amikor a hagymás – zelleres alap puhulni kezd, jöhet a gomba és a burgonya is. Ekkor sózzuk és borsozzuk – nekem jó szokásom a zöldségeket is párolni – pirítani egy ideig, szerintem ez a lépés élénkebb, gazdagabb ízt ad az ételeknek.

Ezután a levest felöntjük kb. 800 – 900 ml vízzel (3 nagy csészényit szoktam hozzáadni), és megkínáljuk kedvenc fűszereinkkel: én általában majoránnát és / vagy kakukkfüvet használok, de egy kis petrezselyem, chili vagy akár füstölt paprika sem rontja el.

Amikor a zöldségek teljesen megpuhulnak, botmixerrel turmixoljuk (én szeretek néhány darabkát egészben hagyni, a rusztikusabb vonalon maradva), még egyszer összeforraljuk és tálaljuk. A tányérban frissen facsart citromlével ízesítjük.

Jó étvágyat kívánok!

További gombaleves recepteket itt találsz:

Citromos – tárkonyos gombakrémleves

Egyszerű gombaleves

Kínai gombaleves

Kínai gombaleves shiitake és fafül gombával

Napmátka gombalevese

Ha tetszett a recept, kövesd a Facebook– és Instagram– oldalunkat is, ahol további receptek, ötletek, beszámolók és tippek várnak!