Igen, ismét egy leves, hiszen nálunk nincsen ebéd leves nélkül, de néha még vacsorára is szívesen fogyasztunk csak egy – egy tányér forró finomságot.
Egy paradicsomleves már szerepelt itt a blogon, ez a verzió hasonló, de mégis más karakter, hiszen míg a levesbetétként használt gyöngybab gazdaggá teszi, addig a krémes rizstejszín lágyabbá és krémesebbé varázsolja az összhatást.
- 100 g száraz gyöngybab
- só, frissen őrölt bors
- 2 – 3 babérlevél
- 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 lila hagyma
- 500 ml passata di pomodoro (sűrű paradicsomlé)
- 750 ml víz
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. szárított oregánó
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 kupaknyi DW Édes folyékony édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
- 200 ml rizstejszín
A gyöngybabot egy éjszakára beáztattam, majd sóval, borssal, babérlevéllel ízesített vízben puhára főztem. Leszűrtem, félretettem.
Az olívaolajon megpároltam a felkockázott lila hagymát, majd amikor megpuhult, felöntöttem a sűrű paradicsomlével és a vízzel. Sóztam, borsoztam, fűszereztem, édesítettem.
Amikor lassú tűzön gyöngyözve összeforrtak az ízek, rizstejszínnel krémesítettem (hőkiegyenlítés!)
5 – 6 adag lesz belőle