Ugyan Mindenmentes Nóri köményes ropogósa még mindig nagy sztár a családban, miután kedves kollégám jelentős mennyiségű snidlinggel látott el, hirtelen kedvem támadt pogácsát sütni.
Fittkonyha Angi Káposztás pogácsa receptjével már régebb óta szemezgettem, és most kiváló alkalom is adódott a kipróbálására, saját konyhámra szabva. :)
- 1 ek. chia mag, 3 ek. vízzel elkeverve
- 250 g tk. tönkölyliszt
- 40 g extra szűz olívaolaj
- 1 cs. porélesztő
- 75 ml rizstej (+ 5 – 20 ml, ha szükséges)
- 1 tk. só
- 40 g snidling, aprítva (vagy ízlés szerint egyéb zöldfűszer)
A chia magot vízzel elkevertem, majd 10 percig állni hagytam, ekkorra zselés állagú tojáspótlóvá lépett elő.
A zselés chiát alaposan elkevertem a teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, a porélesztővel, a rizstejjel, a sóval és az apróra vágott snidlinggel.
Alaposan összegyúrtam, eldolgoztam. Nekem ezen a ponton kellett még némi rizstejet hozzáadnom, mert kissé tömör lett a tészta, de ha megfelelőnek ítéled az állagát, a 75 ml is elegendő.
Meleg helyen kb. 45 percig kelni hagytam, majd kinyújtottam és kiszaggattam.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöttem, amíg az alja enyhén megpirult, majd megforgattam őket, hogy a másik oldala is szépen megpirulhasson. (Légkeveréses sütőben ez a lépés kihagyható :) ).
1 gáztepsi lett tele ezzel az adaggal