Ugye milyen érdekes neve van ennek az ételnek? Azonban bármilyen cukinak is tűnik, nem a színéről kapta a nevét! :)
Az indiai konyha ugyanis dahl-nek nevez minden olyan ételt, ami a főzelék és a leves között helyezkedik el valahol félúton, és az alapja valamiféle hüvelyes, pl. lencse-, vagy babféle, sárgaborsó, esetleg csicseriborsó. Nagyon változatosan elkészíthető, a fantáziánknak dahl kérdésben tényleg csak a fantáziánk szab határt!
A legegyszerűbb változatban a hüvelyesen, són, kurkumán és vízen kívül bizony mást nem találunk, de létezik olyan fajtája is, ahol a fűszerek listájának se vége se hossza. :)
No ás mitől tarka? Hát kérem, ezen a néven nevezik azt az egytálételt (dahl-t), amelynek az ízesítése egy fűszeres olajjal készül. Indiában (és indiai éttermekben) általában vajat vagy ghí-t (tisztított vajat) adnak hozzá, én ezt most szokásomhoz híven extra szűz olívaolajjal helyettesítettem.
Kínálhatsz mellé rizst, kölest, lepénykenyeret, zöldségeket, vagy akár ha fogyasztasz úst, némi húsféle mellé egy kevésbé klasszikus köret is lehet.
Az eredeti receptet Jamie Oliver oldalán találtam.
Kipróbálod? :)
FIGYELEM! Az étel gluténmentes, ha gluténérzékeny vagy, megfelelő köretet / lepényt válassz hozzá! Nálam a köretként tálalt teljes kiőrlésű pita nem gluténmentes!
- 200 g sárga lencse (vagy vörös lencse, vagy egyéb hüvelyes)
- 1/2 ek. kurkuma
- 2 csipetnyi só
- 1 tk. római kömény
- 1 tk. chili pehely
- 1 tk. garam masala fűszerkeverék
- 1 bő ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 1 nagy gerezd fokhagyma, apró kockákra vágva
- 2 cm-nyi friss gyömbér, reszelve
- 1 paradicsom, apró kockákra vágva
A tálaláshoz:
- pirított pita, 4 cikkbe vágva
- párolt kelbimbó
- párolt zöldbab
A sárga lencsét felöntöttem annyi vízzel, ami 2 ujjnyira ellepi, enyhén sóztam, majd kis lángon főzni kezdtem. Ha szükséges, pótold a vizet, a sűrűsége valahol a leves és a főzelék között félúton kell, hogy legyen.
Eközben egy tapadásmentes serpenyőbe öntöttem a római köményt, a chili pelyhet és a garam masalát, majd 1 perc alatt, nagyon odafigyelve és kevergetve,illatosra pirítottam őket. Mozsárba öntöttem, hűlni hagytam, majd porrá őröltem őket.
Ugyanabban a serpenyőben kis lángon megmelegítettem az olívaolajat, hozzáadtam a felkockázott hagymát, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Rendszeresen megkeverve puhára pároltam, majd hozzáadtam a fűszereket, és végül a felkockázott paradicsomot. Addig pároltam, amíg a paradicsom is teljesen összeesett.
Végül amikor a lencse megpuhult, az aromás fűszeres keverékkel ízesítettem.
Ha szükséges, a végén sóval vagy egyéb fűszerekkel igazíthatsz az ízén.
Én (nem túl autentikusan) pirított teljes kiőrlésű pitával, kelbimbóval és zöldbabbal tálaltam.
2 kiadós ebéd lesz belőle