Bizony van az úgy, hogy az ember egy-egy hétvégén nem dugja ki az orrát. Habár a mi esetünkben ez nem fordul elő túl sokszor :), de egy-egy ilyen “otthonmaradós” napon nincs szüksége az embernek túl sok kalóriára, annál nagyobb szüksége van viszont a finom falatokra! :) Ugyanez a helyzet egy-egy téli estén, amikor jó lenne néhány meleg, ám könnyű falat.
Szívesen választom ilyenkor a tenger gyümölcseit, amiből mindig tartok 2-3 csomaggal a fagyasztómban. Ha először vásárolsz ilyet, érdemes odafigyelni, hogy ne “surimi” rudacskákkal, hanem valódi, minőségi alapanyagokkal legyen tele a csomagolás!
Miután kiolvadtak a hideg vízben, kezdődhet is a kalandozás az ízek birodalmában! :)
- 1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 400 g fagyasztott tenger gyümölcsei (a csomagolása nélkül, hideg vízben kiolvasztva)
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 – 2 tk. ázsiai citromfű (elhagyható)
- 1 lime frissen facsart leve
- petrezselyemzöld (elhagyható)
A tálaláshoz:
- madársaláta
- bébispenót
- kígyóuborka
- 1 gránátalma magvai
- frissen facsart citromlé / narancslé / balzsamecet / gyümölcsecet
Egy mélyebb, tapadásmentes serpenyőben párolni kezdjük a hagymát, Folyamatos kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
Amikor a hagymafélék megpirultak, következhet a leszűrt és átmosott tenger gyümölcsei keverék. Sózzuk, borsozzuk, ázsiai citromfűvel ízesítjük. Ha szükséges, további vizet öntünk alá, majd előbb fedő alatt puhítjuk, majd a fedőt levéve pirítjuk az ételt. Én akkor nyilvánítom késznek, amikor a nagyobb tintahalkarikák is kaptak egy kevés barnás pirultságot.
Ekkor elzárjuk a tűzhelyet és frissen facsart lime-lével meglocsoljuk, még egyszer összekeverjük. Ha van otthon petrezselyemzöld, az sem fog ártani neki, sőt! :)
A tálaláshoz két tányéron tetszőlegesen elrendezzük a madársalátát, a bébispenótot és az uborkát. A frissen elkészült tenger gyümölcseit a elosztjuk a tányérokon, megszórjuk gránátalmamaggal és tetszőleges öntettel (vagy akár öntet nélkül) tálaljuk.
Ha gazdagabb ebédre vágyunk, illik hozzá a burgonyapüré, a párolt borsó, vagy akár egy gazdag zöldséges rizs is.
2 adag lesz belőle