Néhány éve Eszter barátnőm kedves ajándékaként részt vettem egy szusikészítő workshopon, és már ott szöget ütöttek a fejembe a külföldről érkező oktató szavai: amikor megérkezett Magyarországra, nagy meglepetéssel figyelte, hogy az emberek sokszor eldobják a növények még teljesen jól használható részeit, például az újhagyma zöld szárát.
Ugyanez jutott eszembe, amikor az egyik üzletben nemrég kimchi készítéséhez kerestem a megfelelő alapanyagokat, és a vásárlók éppen a kelkáposzta külső, vaskosabb leveleit tépték le a növényekről, amiket azután sorsukra hagytak egy lassan megtelő ládában. Vajon miért?
Hiszen akár piacon, akár üzletben vásárolunk, a zöldségeket alaposan megmossuk, akár ecetes vízben is áztatjuk, és így kiválóan felhasználhatjuk a legtöbb részét. Csak néhány példa:
- Brokkoli szára -> belefőzhető a krémlevesbe
- Bánatosan szomorkodó, ráncos paprika / paradicsom -> lecsó vagy olaszos étel
- Vegyszermentes reteklevél -> pesto
- Újhagyma zöldje -> (tofu)rántotta vagy bármilyen étel “indításához”, salátához
- Főtt leveszöldség -> saláta vagy vadas mártás
- Kaliforniai paprika, hagyma, zellerszár stb. -> darabolva kiválóan fagyasztható és később főzéshez a megfelelő mennyiség kivéve pazarlás nélkül felhasználható
Neked milyen egyéb bevált trükkjeid vannak? :)
Mai ötletként pedig egy finom és laktató salátát hoztam nektek, amiben a roppanós zöldsaláta és a langyos sült zöldségek kiváló átmenetet képeznek a szendergő tél és a frissen érkező tavasz között. A legtöbb zöldség nálunk most “maradékmentésként” gazdagította ezt a színes, ízletes finomságot.
- 2 adag vegyes zöldsaláta
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1/2 póréhagyma (zöld része), karikázva
- 1 lila hagyma, karikázva
- 200 g sütőtök, felkockázva
- 2 kisebb cékla, felkockázva
- 1/2 brokkoli, roppanósra párolva
- 1/2 piros kaliforniai paprika, szeletelve
- 50 ml szójaszósz
- kb. 1 ek. mustár
- 1 ek. citromlé
- ízlés szerinti finomítatlan nádcukor / édesítő / szirup
- tengeri só és frissen őrölt bors
- mindennapi kenyerünk a tálaláshoz
A salátát szépen elrendezzük két tányéron.
Egy kisebb befőttesüvegben alaposan összerázzuk a szójaszószt, a mustárt, a citromlevelet és az étrendünknek megfelelő cukrot / édesítőszert.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral és egy ecset segítségével átkenjük extra szűz olívaolajjal. Szépen elrendezzük rajta a szivárványszínű zöldségeket. Végül az elrendezett zöldségeket meglocsoljuk az öntet kb. felével-harmadával és 180 C-ra előmelegített sütőben, a zöldségeket néha átforgatva készre megsütjük.
Figyeljünk arra, hogy az alapanyagok vastagsága eltérő lehet, így a már kellően átsült zöldségeket vegyük ki a sütőből.
Végül a zöldségeket a salátaleveleken elrendezzük, majd ízlésünk szerint rizzsel, kuszkusszal, bulgurral vagy egyéb tetszőleges körettel tálaljuk – mi az egyszerűség kedvéért kenyérrel fogyasztottuk.
2 kiadós adag lesz belőle