A hosszú téli hónapok után, amikor az idő lassan jobbra fordul, egyre jobban előbújik a nap is, szinte várjuk, hogy valami harsogóan zöld étellel színesítsük meg a napunkat…
Egy finom, gazdag ZÖLD-ségleves fantasztikusan feltölt, és maradék zöldségek felhasználására is kiválóan alkalmas! Mivel jelen esetben az ételt önmagával sűrítjük (azaz egy részét turmixoljuk, a másik részét pedig “egészben” hagyjuk), liszt vagy egyéb “adalék” hozzáadása nélkül is sűrű, gazdag, tápláló ételhez jutunk.
Ereszd el a kreativitásod és a fantáziád, cserélgesd bátran az alapanyagokat, nálam is olyan zöldségekből állt össze a kerek egész, amik éppen itthon voltak a hűtőben vagy a fagyasztóban. A lehetőségek tárháza szinte végtelen :)
Te is általában levessel kezded az ebédet? Mi a kedvenced? :)
- (1 ek. extra szűz olívaolaj)
- kb. 15 cm-nyi póréhagyma (zöld része, ami kimchi-készítés után megmaradt), aprítva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 zellerszár,vékony szeletekre vágva
- 1 kisebb cukkini, szeletelve
- 2-3 maréknyi spenótlevél, vékony szeletekre vágva
- néhány levél bazsalikom, vékony szeletekre vágva
- 1 csészényi zöldborsó
- tengeri só és frissen őrölt bors
- 1 csészényi zabtej, vagy nem édesített növényi tej
A póréhagymát és a fokhagymát kevés extra szűz olívaolajon vagy vízen megpároljuk.
Ezután szépen sorban hozzáadjuk az otthon fellelhető alapanyagokat: nálam most zellerszár, cukkini, spenót- és bazsalikomlevél bújt meg a hűtőben, illetve zöldborsó a fagyasztóban, amiből egy csészényit adtam a leveshez.
Sóztam, borsoztam, majd felöntöttem 1 csészényi zabtejjel és 2 csészényi vízzel. Amikor a zöldségek megpuhultak, a leves kb. felét turmixoltam, ezzel állítva be a megfelelő sűrűséget.
kb. 3 (vagy 4 kisebb) adag lesz belőle