Nem tudom, nálatok mi a helyzet, ha megkérdezed, mi legyen az ebéd, de nálunk a kérdés elhangzását követően a következő válszokra lehet számítani:

  1. Mindegy, de leves legyen.
  2. Leves jó lesz.
  3. Nincs leves? Tessééééék?

Szóval általában a legtöbb ebédünk két fogásból áll, és ezeket próbálom úgy összeállítani, hogy a tartalmasabb, gazdagabb levest egy egyszerűbb második fogás követi, vagy egy hosszadalmasabban elkészíthető étel elé dobok össze egy egyszerű krémlevest.

Legutóbbi kedvencünk ez a nagyon ízletes, tavaszias, könnyű babgulyás(-szerűség), ami után egy egyszerű rakott tésztát kínáltam.

Panasz – nos, az nem volt :).

 

  • 1+1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 tofu, felkockázva
  • 1-2 tk. fokhagyma granulátum
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk. csípős pirospaprika
  • 1 bő tk. pirospaprika
  • 3 sárgarépa, karikázva
  • 2 petrezselyemgyökér, karikázva
  • kis darab káposzta, vastagabb szeletekre vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 bő tk. majoránna
  • 5 db babérlevél
  • 1/2 tk. őrölt kömény
  • 530 g főtt fehérbab (1 nagy doboz konzerv, leszűrve és alaposan átmosva)
  • 2 maréknyi spenótlevél, vékony szeletekre vágva
  • 1/2 csokor medvehagyma, vékony szeletekre vágva

Egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek. extra szűz olívaolajon, fokhagyma granulátummal fűszerezve megpirítjuk a tofukockák minden oldalát, majd félretesszük, amíg újra szerephez jut. :)

1 ek. olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk és 1-2 percig átpirítjuk a fokhagymát is. Megszórjuk a liszttel, amit aranybarnára pirítunk, majd hozzáadjuk a paprikát is. Lassan, folyamatos kevergetés mellett adagolunk hozzá egy nagy bögrényi hideg vizet (így elkerülve, hogy csomós legyen a levesünk).

Ezután már bátran felönthetjük további 1-1,2 l vízzel (attól függően, milyen sűrű leves a célunk), és hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, illetve a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd majoránnával, babérlevéllel és kevés őrölt köménnyel fűszerezzük.

Amikor a zöldségek félig megpuhulnak, adjuk hozzá az alaposan átmosott babot és az előre megpirított tofut is.

Amikor a zöldségek megpuhultak, zárjuk el a tűzhelyet, és a spenót- valamint medvehagyma-leveleket csak ekkor adjuk hozzá.

Top tipp:  tofut fagyaszd le, majd kiolvasztás után alaposan itasd le róla a maradék nedvességet is – így sokkal kellemesebb állagot tudsz elérni. :)

4-5 adag lesz belőle