Az avokádókrém nagy kedvenc nálunk, már szerepelt is a blogon itt, most csupán annyit tettem, hogy a fokhagyma krémesre sült formában került bele, ami még gazdagabbá tette az ízét.
A kiflik a nagyon bevált klasszikus “bűvös” tésztából készültek, rozslisztből.
Az avokádókrémhez:
- 3 gerezd fokhagyma, hámozatlanul
- 1 avokádó
- só, frissen őrölt bors
- kevés frissen facsart citromlé
A kiflihez:
- 500 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 7 g szárított élesztő
- 1,5 csapott tk. tengeri só
- 350 ml meleg víz (plusz ha szükséges)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- lenmag
A fokhagymagerezdeket 15 – 20 perc alatt krémesre sütöttem a sütőben. Elkevertem a villával összetört avokádóval. Sóztam, borsoztam, citromlével meglocsoltam.
A tészta leírása a pizza receptből származik, de itt is megosztom veletek:
A lisztet elkevertem az élesztővel, a sóval és a vízzel. Alaposan összegyúrtam, kézzel kidagasztottam. Laza és ragadós, nem túl tömör, nem túl nehéz tésztát kell kapnunk, ha szükséges, további vízzel vagy liszttel állíthatjuk be a megfelelő lazaságot.
Olívaolajjal kikent tálba tettem a tésztát, és meleg helyen kb. 2 órán át duplájára kelesztettem. Hugh tanácsára :), amikor megkelt, az ujjaimmal megböködtem, hogy a levegős tészta az eredeti méretére essen össze.
A tésztát 2 részre osztottam, kör alakúra nyújtottam, majd a körökből 8 – 8 kis háromszöget formáztam. Ezeket kifli formában feltekertem, vízzel megkentem, lenmaggal megszórtam, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
3 – 4 adagnyi avokádókrém és 16 kis kifli lesz ebből az adagból