Az elmúlt hónapok során futótűzként terjedt az internetes gasztro oldalakon a karfiol alapú pizza, amit fantasztikus ötletnek tartottam. Elkészítésében sajnos eddig meggátolt, hogy a valóban ötletes karfiol morzsát tojás, illetve sajt tartotta össze, ami a mi étkezésünkben nem jellemző alapanyag.
Azonban ekkor láttam meg Deliciouslyella vegán karfiol alapú pizzáját, aminek külön erőssége, hogy gluténmentes lisztet használ, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. “Extrém” alapanyagokkal sincsen tele, egyedül a tojást helyettesítő chia mag az, ami nem feltétlenül fordul elő minden háztartásban, de ehelyett kísérletező kedvű háziasszonyok próbálkozzanak nyugodtan csicseriborsó lisztes vagy lenmaglisztes tojáspótlással, hiszen tojáspótlásra számtalan verzió kering az interneten.
A feltéteket pedig bátran variáljátok ízléseteknek és táplálkozási irányzatotoknak megfelelően, az alap nem fog csalódást okozni! Fantasztikusan könnyű vele dolgozni, nem szakad, nem törik, egyben fordítható.
Nagyon jó szívvel ajánlom nektek!
A karfiolos alaptésztához:
- 2 ek. chia mag, 8 ek. vízzel elkeverve
- 1 fej karfiol (kb. 500 g)
- 1 csésze (kb. 250 ml) hajdinaliszt (vagy barna rizsliszt)
- 1/2 csésze almapüré
- (1/4 csésze hideg víz, ha szükséges)
- 1 citrom
- szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű
- tengeri só, frissen őrölt bors
A feltéthez:
- 140 g jó minőségű paradicsompüré
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- szeletelt lila hagyma
- szeletelt gomba
- zöld olívabogyó
- rukkola levelek
A chia magot vízzel elkevertem, majd 10 percig állni hagytam. Ekkorra zselés állagot öltött, így pótolva a tojást.
A karfiolt aprítógépben morzsásítottam, majd alaposan kifacsartam a levét. nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb vizet eltávolítsuk a karfiolból, mert a pizzánk csak így lesz megfelelő állagú, nem túl nedves!
Egy nagy keverőtálban elegyítettem a zselés chia magot, a karfiol morzsát, a hajdinalisztet és az almapürét. Ezen a ponton ellenőriztem a keveréket, és további vizet nem adtam hozzá, de ha szükséges, pótoljuk a vizet, óvatosan adagolva a megadott mennyiségig.
Frissen facsart citromlével, fűszerekkel, sóval és borssal ízesítettem.
Ragacsos, de nem túl nedves tésztát kaptam. Két részre osztottam, így formáltam 2 kör alakú pizzát a sütőpapírral előre kibélelt tepsiben, amit előzőleg extra szűz olívaolajjal vékonyan kikentem.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben 15 percig sütöttem, eddigre enyhén megbarnult az alja, majd könnyen át tudtam fordítani, és a másik oldalát is addig sütöttem, amíg világosbarna színt kapott. Kissé hűlni hagytam.
A feltéthez a paradicsompürét elkevertem a fokhagymával, fűszerekkel, sóval és borssal. Lila hagymával, gombával és olívabogyóval még további kb. 15 percig sütöttem, végül rukkolával megszórva tálaltam.
Zöldsalátát fogyasztottunk mellé.
Igen kiadós, egy étkezésre egy fél pizza bőven elég, így 4 adag lesz belőle.