Habár gyerekkoromban kimondottan ellenérzéseim voltak a káposztás tésztával kapcsolatban, manapság alkalmanként egyszerűen annyira megkívánom, hogy rögtön el is kell készítenem. Egy recept már szerepel is az oldalon, itt.
Most is előkészítettem a káposztát, már szépen párolódott, amikor rájöttem, hogy a tészta bizony elfogyott…
Így került felhasználásra némi barna rizs, és bizony, ez a páros is érdemesnek bizonyult arra, hogy megörökítésre kerüljön az oldalon. :)
- 1/2 kisebb káposzta (kb. 300-350 g)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 kk. őrölt köménymag
- csipetnyi stevia
- 1 pohárnyi barna rizs
- 1 bő kk. kurkuma
- 1/2 kisebb kelkáposzta
- fekete szezámmag a tálaláshoz
A káposztát aprítógépben “lereszeltem”. 1 ek. extra szűz olívaolajat melegítettem, a káposztát hozzáadtam, sóztam, borsoztam. Őrölt köménnyel fűszereztem, majd kevés víz hozzáadásával lassú tűzön puhára pároltam. Többször megkevertem, szükség szerint a vizet pótoltam. Csipetnyi steviával állítottam be a megfelelő íz egyensúlyt.
Amíg a káposzta párolódott, elkészítettem a kurkumás rizst. A barna rizst sóval, borssal ízesített, háromszoros mennyiségű vízben puhára főztem, kurkumával színeztem.
A párolt káposztát a megfőtt rizzsel alaposan elkevertem.
Párolt kelkáposztával és fekete szezámmaggal tálaltam.
Éljen a káposzta, éljen a rizs! :)
Jó étvágyat hozzá!
2 – 3 adag lesz belőle