cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

A rizs és a káposzta (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Habár gyerekkoromban kimondottan ellenérzéseim voltak a káposztás tésztával kapcsolatban, manapság alkalmanként egyszerűen annyira megkívánom, hogy rögtön el is kell készítenem. Egy recept már szerepel is az oldalon, itt.

Most is előkészítettem a káposztát, már szépen párolódott, amikor rájöttem, hogy a tészta bizony elfogyott…

Így került felhasználásra némi barna rizs, és bizony, ez a páros is érdemesnek bizonyult arra, hogy megörökítésre kerüljön az oldalon. :)

 

  • 1/2 kisebb káposzta (kb. 300-350 g)
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • csipetnyi stevia
  • 1 pohárnyi barna rizs
  • 1 bő kk. kurkuma
  • 1/2 kisebb kelkáposzta
  • fekete szezámmag a tálaláshoz

A káposztát aprítógépben “lereszeltem”. 1 ek. extra szűz olívaolajat melegítettem, a káposztát hozzáadtam, sóztam, borsoztam. Őrölt köménnyel fűszereztem, majd kevés víz hozzáadásával lassú tűzön puhára pároltam. Többször megkevertem, szükség szerint a vizet pótoltam. Csipetnyi steviával állítottam be a megfelelő íz egyensúlyt.

Amíg a káposzta párolódott, elkészítettem a kurkumás rizst. A barna rizst sóval, borssal ízesített, háromszoros mennyiségű vízben puhára főztem, kurkumával színeztem.

A párolt káposztát a megfőtt rizzsel alaposan elkevertem.

Párolt kelkáposztával és fekete szezámmaggal tálaltam.

Éljen a káposzta, éljen a rizs! :)

Jó étvágyat hozzá!

2 – 3 adag lesz belőle