Ezen a héten ismét részt vettünk a biodoboz átadáson, így másnapi ebédünket a dobozban fellelhető alapanyagokból készítettem. :)
De mi is az a biodoboz? A fővárosban tudomásom szerint már több ilyen rendszer működik, Debrecenben pedig a Pásztortáska Baráti Kör segítségével jutnak el a garantáltan bio termékek a fogyasztókhoz.
A biodoboz közösség pedig nem más, mint egy, a közösség által támogatott civil kezdeményezés, melynek keretén belül hétről hétre egy “doboznyi” zöldség – gyümölcs kerül a vásárolókhoz, méghozzá a termelő által meghatározott mennyiségben, fix áron. Csere lehetőség persze mindig van :), és csere vászonszatyrok is.
Próbáljátok ki Ti is, a szervezők minden új tag jelentkezését örömmel fogadják. :)
Nézzétek csak, nálunk mi sült ki a doboz tartalmának átvizsgálása után! :)
A salátához:
- 500 g zöldspárga (1 csomagnyi), a fás vége “lepattintva”
- 1 – 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. fekete szezámmag
- kevés tengeri só
- 10 szép nagy eperszem, félbevágva
- 2 nagyobb retek, darabolva
- málnás balzsamecet
A körethez:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 újhagyma, karikázva
- 1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
- 500 g burgonya, karikázva
- tengeri só, frissen őrölt bors
A salátához a spárgát összeforgattam az olívaolajjal és a szezámmaggal, enyhén sóztam, majd tűzálló üveg sütőtálban roppanósra sütöttem. Amikor elkészült, félretettem.
Eközben olívaolajon puhára pároltam az újhagymát, illetve a petrezselymet. Amikor megpuhult, hozzáadtam a burgonyát, és kb. fél pohárnyi vizet hozzáadva, kis lángon, fedő alatt pároltam. Többször átkevertem, további vizet is adtam hozzá, figyelni kell rá, mert könnyen megég.
Tálaláskor a burgonyát és a langyos spárgát tányérra helyeztem, majd a saláta lezárásaként eperrel és friss retekkel gazdagítottam, végül málnás balzsamecettel meglocsoltam.
Nálunk 3 adag lett belőle, de 2 nagyobb adag ebédként is el tudom képzelni :)