cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések saláta szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Ebéd a biodobozból :) – avagy Szezámmagos sült spárga saláta, petrezselymes burgonyával

Ezen a héten ismét részt vettünk a biodoboz átadáson, így másnapi ebédünket a dobozban fellelhető alapanyagokból készítettem. :)

De mi is az a biodoboz? A fővárosban tudomásom szerint már több ilyen rendszer működik, Debrecenben pedig a Pásztortáska Baráti Kör segítségével jutnak el a garantáltan bio termékek a fogyasztókhoz.

A biodoboz közösség pedig nem más, mint egy, a közösség által támogatott civil kezdeményezés, melynek keretén belül hétről hétre egy “doboznyi” zöldség – gyümölcs kerül a vásárolókhoz, méghozzá a termelő által meghatározott mennyiségben, fix áron. Csere lehetőség persze mindig van :), és csere vászonszatyrok is.

Próbáljátok ki Ti is, a szervezők minden új tag jelentkezését örömmel fogadják. :)

Nézzétek csak, nálunk mi sült ki a doboz tartalmának átvizsgálása után! :)

 

A salátához:

  • 500 g zöldspárga (1 csomagnyi), a fás vége “lepattintva”
  • 1 – 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. fekete szezámmag
  • kevés tengeri só
  • 10 szép nagy eperszem, félbevágva
  • 2 nagyobb retek, darabolva
  • málnás balzsamecet

A körethez:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 újhagyma, karikázva
  • 1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
  • 500 g burgonya, karikázva
  • tengeri só, frissen őrölt bors

A salátához a spárgát összeforgattam az olívaolajjal és a szezámmaggal, enyhén sóztam, majd tűzálló üveg sütőtálban roppanósra sütöttem. Amikor elkészült, félretettem.

Eközben olívaolajon puhára pároltam az újhagymát, illetve a petrezselymet. Amikor megpuhult, hozzáadtam a burgonyát, és kb. fél pohárnyi vizet hozzáadva, kis lángon, fedő alatt pároltam. Többször átkevertem, további vizet is adtam hozzá, figyelni kell rá, mert könnyen megég.

Tálaláskor a burgonyát és a langyos spárgát tányérra helyeztem, majd a saláta lezárásaként eperrel és friss retekkel gazdagítottam, végül málnás balzsamecettel meglocsoltam.

Nálunk 3 adag lett belőle, de 2 nagyobb adag ebédként is el tudom képzelni :)