Szeretitek a kapros dübbencset? … ööööö… Vagy inkább… Ismeritek a kapros dübbencset?

Számomra ez a fogalom teljesen ismeretlen egészen volt addig, amíg Debrecenbe nem kerültem az egyetemre, ahol egyik kedves lakótársam révén végre hozzám is eljutott ez az étel – aminek az elmúlt évek nem tompították a fényét!! :) Bevallom, rabja lettem.

Anyóspajtás pedig (aki már kikísérletezte nekem a kakaós csiga és a bejgli receptjét is), addig nem nyugodott, amíg a nagy kedvenc nem lett tökéletes teljes kiőrlésű lisztből, tejmentesen – tojásmentesen is).

Hát nem csodálatos? :)

 

  • 15 g friss élesztő
  • 50 ml + 125 ml zabtej
  • 1 kk. nádcukor
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • csipetnyi tengeri só
  • 1 + 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • sok-sok friss kapor, aprítva

Az élesztőt 50 ml zabtejben a cukorral felfuttatjuk.

A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Csipetnyi sót, majd 1 ek. extra szűz olívaolajat és a maradék zabtejet adjuk hozzá és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelni hagyjuk.

Eközben olívaolajon megpároljuk-puhítjuk a kaprot.

Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, a kaprot elterítjük rajta, majd feltekerjük. Sütőpapírral borított, kissé kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük szép aranybarnára.

Nálunk most kisebb, péksüti méretű kis dübbencsek készültek, amiből egyet-egyet fel lehet kapni és elvinni reggelire, ennek megfelelően kisebb téglalap volt az alapjuk, de készíthető bejgliszerűen nagyobb tekercsben, vagy akár kisebb csigaként is, vendégváró falatokként.