cukormentes mentes étkezések reggeli reggeli szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Grillezett padlizsános szendvics fokhagymás – citromos öntettel (tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán recept)

Az interneten egyre nagyobb számban megjelenő “egészséges táplálkozás” oldalait böngészve gyakran találkozom azzal, hogy sokan reggelire kásákat fogyasztanak, általában kissé édesítve, gyümölccsel.

Ez tőlem sem áll távol, néha bizony én is megkívánok egy banános chia pudingot, vagy zabkását (akár főzve, akár áztatva).

Az én reggelim azonban az esetek legnagyobb többségében máshogy néz ki: felkelés után általában jó nagy adag vízzel kezdem a napot, amikor pedig leülök reggelizni, általában jóféle (sokszor házi) teljes kiőrlésű kenyeret választok, általában zöldséges kencével, néha harcsapástétommal, vagy (nyári időszakban) lédús, érett paradicsommal és lenmagolajjal. A szendvics mellé bőven fogynak a friss zöldségek, és lecsúszik egy lazább turmix vagy egy rizstejes kávé is.

Így válik számomra a reggeli egy jókora napindító étkezéssel, amivel feltöltöm magam a hétvégi kirándulásokra vagy éppen egy fárasztó munkanapra.

Ilyen reggeli ez a grillezett padlizsános szendvics is. :)

 

  • 4 szelet teljes kiőrlésű tönkölykenyér (a recepttel hamarosan érkezem is)
  • 1 duci padlizsán, kb. 1/2 cm széles szeletekre vágva
  • tengeri só
  • cayenne bors
  • néhány csepp extra szűz olívaolaj
  • 8 ek. rizstejszín
  • 1 csapott kk. fokhagyma por
  • kb. 1/2 ek. frissen facsart citromlé

A kenyérszeleteket megpirítottam.

A padlizsánt szeleteltem, enyhén sóztam és cayenne borssal fűszereztem. A tapadásmentes grillserpenyőbe néhány csepp olívaolajat öntöttem és a padlizsánok mindkét oldalát szép barnára grilleztem.

Az öntethez elkevertem a rizstejszínt, a fokhagyma port, a citromlevet és csipetnyi sót.

A kenyérszeleteken elrendeztem a padlizsánt, majd fogyasztáskor az öntettel meglocsolva, különféle csírákkal fogyasztottuk.

2 adag lesz belőle