cukormentes gluténmentes kence kence mentes étkezések saláta saláta szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Tervezésről, tudatos jelenlétről – No meg a Csicseriborsó majonézes krumplisalátáról

Tervező ember vagyok – nem tagadom.

Szeretem a határidőnaplókat, általában úgy kezdem a reggelt, hogy a lassan-komótosan gőzölgő kávé mellett átgondolom az aznapi terveimet, vasárnaponként megtervezni a heti menüt, az Excel is jó barátom, és a falunkon is ott figyel egy családi tervező. Ez utóbbit persze én töltögetem szorgalmasan. :)

Talán a személyiségemből is adódik, hogy nem csak a konyhában igyekszem tudatosnak lenni, hanem az időbeosztással kapcsolatban is. Hogy ha valamit csinálok, lehetőség szerint mindenhol ott legyek, jelen legyek, és teljes fókuszommal arra tudjak koncentrálni, ami éppen az előttem álló (élet)feladat.

A mai speciális helyzetben talán még nagyobb szükségünk van erre a saját életünkre irányuló értő figyelemre. Hogy ha olyan szerencsések vagyunk, hogy otthonról dolgozhatunk, szánjuk rá az időt egy reggeli sétára, hogy “bemenjünk a munkába”. Hogy ne lustuljunk el, legyen továbbra is a mindennapok része a mozgás – bebizonyosodott, hogy az internet világában olyan dolgok is lehetségesek, amikről korábban talán nem is gondoltuk, hogy valaha valósággá válik. Hogy találjunk olyan lehetőségeket, feladatokat, amik értelmet visznek a hétköznapokba ezekben a talán még soha nem tapasztalt időkben: legyen az mások segítése, vagy önmagunk fejlesztése.

Persze néha én is hajlamos vagyok túlesni a ló túlsó oldalára – mint ahogyan az a minap is történt. Éppen vacsorát készítettem, miközben egy podcastot hallgattam, és még a telefon is megcsörrent, így ha már elterveztem, hogy babonézt szeretnék készíteni (amire Plantbased Miri szuper receptje hozta meg az ihletet), gyorsan elő is kaptam egy jó nagy doboz babkonzervet – akarom mondani csicseriborsót…

Hirtelen belém hasított a felismerés, hogy ebből mi lesz – és nem kellett csalódnunk! Fantasztikus lett ez a saláta, amit a Facebook-oldalam olvasói is szerettek volna mielőbb az oldalon látni. És most elérkezett az idő…

Jó étvágyat hozzá! :)

A majonézhez:

  • 240 g konzerv csicseriborsó (vagy fehérbab)
  • 1/3 bögre rizstej, egyéb növényi tej (vagy víz)
  • 1 ek. mustár
  • 2 tk. frissen facsart citromlé
  • 1 tk. rizsecet (vagy almaecet)
  • tengeri só és frissen őrölt bors

Az saláta összeállításához

  • 1 bő ek. kapor (szárított fűszerkeverék)
  • 1 lila hagyma, apró kockákra vágva
  • 6 db kisebb – közepes burgonya

A tálaláshoz:

  • Falafel: bolti késztermék, Vegabond falafel por a dobozon lévő instrukciók szerint összeállítva és kevés extra szűz olívaolajon sütve (az Eurofamily üzletből)

A majonéz hozzávalóit egy késes aprítógépben a lehető legkrémesebbre turmixoljuk, majd elkeverjük a kaporral és a lila hagymával.

A burgonyákat felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és miután kihűlt, óvatosan elkeverjük a kész majonézes dresszinggel – figyeljünk arra, hogy annyi burgonyát használjunk, amit kényelmesen beborít a dresszing.

Hűlni hagyjuk, majd tetszőleges kísérőkkel tálaljuk.

Nem tudom, hogy mennyi adag lett belőle, de igen nehezen tudtuk abbahagyni :)