cukormentes életmód főétel főétel Infó / ötletek inspiráció leves leves mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Főzőcskézz, de okosan :) – Kamrafosztogató Karfiolos / Brokkolis krémleves és Keleti(es) tészta

Lehet ez a korral jár :), de egy-egy baráti beszélgetésnél-borozgatásnál szívesen csevegünk evésről, ételekről, kíváncsian szemlézve a tányérokat.

Amikor a növényi alapú étkezésről esik szó (tudjátok, én nem vagyok vegán; hetente – kéthetente kerül az asztalunkra halétel is), sokszor hallom azt, hogy egyrészt a családot nehéz rávenni a változásra (amit akár kis lépésekkel is meg lehet tenni, ha érdekel, milyen tippjeim vannak erre, jelezzétek nekem itt egy kommentben vagy a Facebook-oldalamon :) ), vagy hogy nehéz kreatívnak lenni, ha egy csomag lencse van az ember előtt az asztalon (ilyen esetben használd a blog kereső funkcióját :) ), mások az időt említik, vagy éppen, hogy a növényi étkezés drága.

Ami a legfontosabb: semmi sem kötelező! Nem kell csak növényi alapú ételeket enned, ha erre te magad, vagy a család nincsen készen. Nálunk is egy döntés volt ez a fajta étkezés. Szerintem már az is hatalmas dolog, ha több zöldséget kezdesz használni a konyhában; ha a vasárnap nem arról szól, hogy muszáj húslevest főzni, vagy bő olajban sütni. Ne feledd, minden változás egy döntéssel és az első lépéssel kezdődik. Adj magadnak és a családnak is időt a változásra, az új ízek felfedezésére, hiszen sokan a céklát is csak ecetes savanyúság formájában látják az iskolában vagy éppen a vasárnapi ebéd mellett, és tele lehetnek előítéletekkel a spenóttal szemben. :)

És akkor még mindig ott van az idő és a pénz kérdése, amit tervezéssel, kreativitással, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával lehet orvosolni. Ha hüvelyesek (amiket nagyobb tételben szárazon is megvehetsz, és áztatás után megfőzhetsz) és gabonafélék  vannak a kamrádban, egyéb idényzöldségek felhasználásával rengeteg irányba el tudod vinni az ételeket.

És hogy mi a helyzet a félkész ételekkel, amiket csak leemelsz a polcról, vagy kiveszel a hűtőszekrényből? :) Mi lenne, ha ezt a kérdést újragondolnánk / újragombolnánk, és megmutatnám, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy a nyersanyagoktól induljon a főzés?

Niki  barátnőm ajánlotta nekem a Bonduelle krémleves alapjait, és ezek a kis színes csomagok belopták magukat a szívembe. Nincs itthon mindig egy-egy ilyen csomag, de ha van, könnyedén készülhet belőle egy lélekmelengető finomság.

Vagy akár egy teljes ebéd a kamrából –> ami tej- és tojásmentes, zsírszegény, illetve vegán diétába is beilleszthető; megfelelő tészta használatával pedig gluténmentes is. No és kb. 30 perc alatt kész.

Én úgy érzem, ez igazi win-win opció. :)

 

A karfiolos krémleveshez:

  • (1 ek. extra szűz olívaolaj)
  • 1 kisebb vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 kisebb burgonya, felkockázva
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1/2 csomag Bonduelle karfiolos krémleves zöldségkeverék vagy Zöldségleves keverék brokkolival (vagy egyéb, minél változatosabb fagyasztott zöldségkeverék)
  • ízlés szerinti egyéb fűszerek: nálam kevés kurkuma, fokhagyma granulátum és szárított metélőhagyma

A levesbetéthez:

  • 1 ek. extra szűzolívaolaj
  • 1 doboz gombakonzerv, leszűrve, alaposan átmosva és megszárítva
  • tengeri só, bors és fokhagyma granulátum

A keleties tésztához:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb újhagyma, a zöld szárával együtt, szeletelve
  • 1 tofu (vagy 1 nagyobb tömb tofu fele), apró kockákra vágva
  • 1-2 ek. szójaszósz (plusz ha még szükséges)
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • ízlés szerinti egyéb fűszerek: nálam kevés kurkuma, fokhagyma granulátum és szárított chili pehely
  • 1/2 csomag Bonduelle karfiolos krémleves zöldségkeverék vagy Zöldségleves keverék brokkolival (vagy egyéb, minél változatosabb fagyasztott zöldségkeverék)
  • 2 fészek ázsiai Mie tészta (vagy egyéb tészta)

A leveshez a hagymát kevés vízen vagy extra szűz olívaolajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a minél kisebb darabokra vágott burgonyát. Kicsit átpirítjuk, majd felöntjük 2 nagy bögre vízzel (kb. 900 ml). Sózzuk, borsozzuk.

Amikor a burgonya szinte teljesen megpuhult, érkezhet a zöldségkeverék és a további fűszerek; a levest végül teljesen készre főzzük, majd turmixoljuk.

Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal, ropogós csicseriborsóval vagy pirított gombával.

Utóbbihoz egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek. extra szűz olívaolajon pirítjuk meg az alaposan átmosott és megszárított, csak a pirítás végén fűszerezett gombakonzervet.

A második fogáshoz extra szűz olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk és pirítani kezdjük a tofut. Enyhén sózzuk és borsozzuk, majd szójaszósszal és egyéb fűszerekkel ízesítjük.

Végül hozzáadjuk a zöldségeket és készre pirítjuk az ételt.

A Mie tésztát a dobozon lévő instrukcióknak megfelelően enyhén sós vízben megfőzzük, és a zöldségkeverékkel összeforgatva tálaljuk.

1-2-3 és kész is az ebéd! :)

Nálunk 3 adag lett belőle