Szeretitek a kapros dübbencset? … ööööö… Vagy inkább… Ismeritek a kapros dübbencset?
Számomra ez a fogalom teljesen ismeretlen egészen volt addig, amíg Debrecenbe nem kerültem az egyetemre, ahol egyik kedves lakótársam révén végre hozzám is eljutott ez az étel – aminek az elmúlt évek nem tompították a fényét!! :) Bevallom, rabja lettem.
Anyóspajtás pedig (aki már kikísérletezte nekem a kakaós csiga és a bejgli receptjét is), addig nem nyugodott, amíg a nagy kedvenc nem lett tökéletes teljes kiőrlésű lisztből, tejmentesen – tojásmentesen is).
Hát nem csodálatos? :)
- 15 g friss élesztő
- 50 ml + 125 ml zabtej
- 1 kk. nádcukor
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- csipetnyi tengeri só
- 1 + 2 ek. extra szűz olívaolaj
- sok-sok friss kapor, aprítva
Az élesztőt 50 ml zabtejben a cukorral felfuttatjuk.
A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Csipetnyi sót, majd 1 ek. extra szűz olívaolajat és a maradék zabtejet adjuk hozzá és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelni hagyjuk.
Eközben olívaolajon megpároljuk-puhítjuk a kaprot.
Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, a kaprot elterítjük rajta, majd feltekerjük. Sütőpapírral borított, kissé kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük szép aranybarnára.
Nálunk most kisebb, péksüti méretű kis dübbencsek készültek, amiből egyet-egyet fel lehet kapni és elvinni reggelire, ennek megfelelően kisebb téglalap volt az alapjuk, de készíthető bejgliszerűen nagyobb tekercsben, vagy akár kisebb csigaként is, vendégváró falatokként.