A cukkini szezonnak ugyan már vége, de most találtam meg ezt a képet erről a nagyon finom és egyszerű cukkinis kencéről. Így, gondoltam, gyorsan meg is osztom veletek, mielőtt feledésbe merül.
Többször olvashattátok már a hummuszhoz zengett ódáimat :), nagy-nagy kedvenc kencémről van szó.
Gyakran készítem a klasszikus változatot, zöldborsóval és fehér babbal is nagyon szeretjük, a padlizsános baba ganoush-ról nem is beszélve. Dióval és sült fokhagymával még pikánsabbá tehető.
Amikor a biodobozomban két hatalmas cukkini lapult, rögtön bevillant: miért is ne ötvözhetném ismét a hummusz ízvilágát ezzel a zöldséggel is?
Nem csalódtunk! :)
- 1,5 (nagyobb) cukkini, felkockázva
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1/2-1 kk. őrölt római kömény (ízlés szerint)
- 1 ek. tahini
- frissen facsart citromlé
- (víz)
A cukkinit héjával együtt felkockáztam, majd puhára pároltam. Aprítógépbe tettem a fokhagymával, a sóvel, borssal és római köménnyel, majd kevés víz hozzáadásával pürésítettem.
Pirítóssal fogyasztottuk, de azt articsókás farfalle mintájára több vízzel készítve akár tésztaszószként is el tudom képzelni.